Prima   -  Noutăți - CRD Nord a aprobat Strategia de Dezvoltare Regională Nord (2010-2016) și Planul Operațional Regional Nord (2013-2015)

CRD Nord a aprobat Strategia de Dezvoltare Regională Nord (2010-2016) și Planul Operațional Regional Nord (2013-2015)

28.09.2012   4924 accesări  

BĂLȚI, 28 septembrie 2012. Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) a aprobat Strategia de Dezvoltare Regională Nord (SDR Nord) 2010-2016 revizuită și Planul Operațional Regional Nord (POR Nord) 2013-2015. În acest sens, membrii CRD Nord s-au întrunit într-o ședință ordinară organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Åžedința a fost prezidată de președintele CRD Nord, Ion PAREA, care a precizat că, acum o zi, ședința Biroului executiv al CRD Nord, unde au fost prezenți 10 din 15 membri CRD Nord,  „a fost foarte constructivă”. „Mulțumesc toturor celor care au fost implicați în procesul de revizuire a SDR Nord și actualizare a POR Nord. Vă spun cu toată sinceritatea și responsabilitatea: a fost un volum foarte și foarte mare de lucru”.

Directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională (DGDR) a MDRC, Valerian BÎNZARU, care a transmis mesajul de salut din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel RĂDUCAN, a spus că ședința de astăzi are o dezvoltare logică a ceea ce s-a întîmplat în data de 14 septembrie a.c., cînd au au avut loc audieri publice pe marginea proiectului revizuit al SDR Nord. „Practic, am putea spune că, la nivel regional, în privința documentelor de politici de dezvoltare regională am încheiat anul 2012. Urmează valorificarea surselor financiare planificate și implementarea proiectelor pentru perioada anului 2012, precum și planificarea proiectelor pentru anul 2013”, a spus directorul DGDR, Valerian BÎNZARU.

„Nota pe care ne-au pus-o experții letoni, dar și cei polonezi pentru SDR Nord revizuită este foarte bună. Experții care au avizat proiectul de atunci al SDR Nord au spus că acest document strategic este revizuit profesionist. Strategia este de calitate datorită faptului că am urmat recomandările experților letoni, precum și sugestiile experților polonezi. La îmbunătățirea SDR Nord vom munci permanent. Trebuie să avem o viziune clară ce vrem să facem în următorii trei ani”, a menționat directorul ADR Nord, Ion BODRUG, care a dat o importanță istorică faptului că, astăzi, CRD Nord a aprobat cele mai importante documente strategice pentru Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul ședinței, șefa Secției planificare strategică și programare de la ADR Nord, Inga COJOCARU, a prezentat POR Nord pentru anii 2013-2015, după care a urmat o sesiune discuții. De asemenea, scopul, obiectivele și activitățile preconizate în cadrul de lucru al componentei „Planificare și Programare Regională” au fost prezentate de către expertul internațional în Programare și Planificare, liderul de echipă, Colm McCLEMENTS, și de către consultantul superior național în Dezvoltare Regională, adjunctul liderului de echipă, Stela COROBCEANU.

SDR Nord a fost elaborată începînd cu anul 2009 și adoptată în 2010, pentru 7 ani, în urma lucrărilor grupurilor de lucru specializate și a consultărilor publice. În acest proces au fost implicați specialiști din domenii de referință. „Ca orice document strategic, SDR Nord necesită actualizare, îmbunătățire, pentru că viața continuă și provocările devin tot mai permanente pentru dezvoltarea regională”, a spus, în cadrul audierilor publice pe marginea SDR Nord din 14 septembrie a.c.Vlad GHIȚU, membru CRD Nord. Scopul SDR Nord este facilitarea și stimularea dezvoltării spațiale, economice și sociale integrate la nivel regional  și contribuirea la atingerea obiectivelor regionale de dezvoltare durabilă.

POR Nord reprezintă o parte componentă a SDR Nord și formează cadrul de implementare a acesteia. Obiectivul general al POR Nord este de a crea platforma de implementare a SDR Nord prin ciclul de programe și activități prioritare pentru anii 2013-2015 și prin mobilizarea capacităților actorilor regionali și ale grupurilor de interes, încurajînd angajamentul lor de a contribui la dezvoltarea regională și locală prin soluționarea problemelor și utilizarea durabilă a resurselor.

Prima ședință a noii componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a avut loc în data de 17 august 2012.

Date de contact pentru informații suplimentare: tel. (231) 6-19-80; e-mail: [email protected].


CRD Nord este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Soroca. Consiliul Regional are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și cîte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii Consiliului Regional își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Pentru mai multe detalii despre CRD Nord, CLICK AICI.


COMPONENȚA CRD NORD

GALERIE FOTO

GALERIE VIDEO