Prima   -  Noutăți - Masă rotundă (4) cu genericul „Actualizarea Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Rîșcani, componenta Aprovizionare cu Apă și Canalizare”

Masă rotundă (4) cu genericul „Actualizarea Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Rîșcani, componenta Aprovizionare cu Apă și Canalizare”

21.03.2012   1993 accesări  

RÎȘCANI, 20 martie 2012. A avut loc a 4-a masă rotundă cu genericul „Actualizarea Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Rîșcani, componenta Aprovizionare cu Apă și Canalizare". La eveniment au participat actori raionali din diverse domenii de activitate: APL de nivelul I și II, servicii desconcentrate, specialiști din domeniile învățămîntului și al medicinii, antreprenori, precum și reprezentanți ai Ministerului Mediului și Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor etc.

Evenimentul este parte componentă a procesului de actualizare a SDSE, inițiată de Consiliul Raional Rîșcani în anul 2011 și facilitată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului pilot „Modernizarea serviciilor publice locale”.

În cadrul activității, experții GOPA (Pavel PANUȘ și Rafal STANEK) au informat participanții despre progresul procesului de actualizare a SDSE a raionului Rîșcani, componenta AAC, precum și despre rezultatele analizei situației privind asigurarea cu servicii de apă și canalizare a raionului Rîșcani și opțiunile de aprovizionare cu apă a întregului raion.

Cîteva concluzii importante care au generat discuții și necesită studiere profundă din partea primarilor și a autorităților raionale:

  • Apa din toate fîntînile arteziene din raionul Rîșcani conțin compuși dăunători pentru sănătate, care depășesc de 2-6 ori normativele existente. Astfel, strategia de asigurare cu apă potabilă a locuitorilor trebuie să fie orientată spre utilizarea surselor de apă de suprafață - rîurile Nistru și Prut.
  • Gestionarea serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare poate fi organizată eficient numai în bază de colaborare intercomunală. Recomandările experților se referă la organizarea tuturor primăriilor din raion într-un singur „cluster". Aceast fapt va permite prestatorului de servicii funcționarea eficientă în baza unor tarife suportabile pentru populație.

În cadrul lucrărilor mesei rotunde au fost puse în discuție oportunitatea de colaborare intercomunală în perspectiva gestionării serviciilor de AAC în raion, subiecte care urmează a fi analizate de primării. Ulterior, va fi necesar să se ajungă la un acord comun în acest sens.

Activitățile de  actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Rîșcani, componenta Aprovizionare cu Apă și Canalizare vor continua și în cadrul celei de a 5-a mesă rotundă, unde se va discuta planul de acțiuni privind aprovizionarea localităților raionului cu sistemele de apă și canalizare.