Prima   -  Noutăți - Șase localități din raionul Soroca beneficiază de un serviciu nou de iluminare stradală

Șase localități din raionul Soroca beneficiază de un serviciu nou de iluminare stradală

19.07.2013   2127 accesări  

Începând cu iulie 2013, cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca, pot semna primul lor contract pentru un serviciu public local, cel de iluminare stradală. Serviciul este prestat de Î.M. „Tătărăruca-Service”. Costul ce va trebui achitat lunar este de 10 lei pe gospodărie. Sistemul modern și econom de iluminare stradală pentru cele șase localități a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). GIZ a acordat suportul prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidență a energiei electrice. Lungimea rețelelor este de peste aproape 21 kilometri. Utilizarea unei asemenea instalații moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117.000 de lei anual, față de utilizarea soluțiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiției este de peste 3,4 milioane de lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013.

Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, creată în 2012. Urmează ca întreprinderea să convingă sătenii să contracteze și să achite lunar serviciul.

Angajații întreprinderii vor fi consultați de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijin financiar oferit de GIZ, fiind procurat și echipament pentru buna funcționare. Valoarea investițiilor pentru dezvoltarea prestatorului de servicii se cifrează la aproximativ 1 milion de lei.  Î.M. a început a presta, în paralel, și serviciul de management al deșeurilor menajere.