Prima   -  Regiunea de Dezvoltare Nord   -  Evenimente   -  Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord (2013) - Galerie video / Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, un precedent frumos pentru toate regiunile de dezvoltare din Republica Moldova

Galerie video / Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, un precedent frumos pentru toate regiunile de dezvoltare din Republica Moldova

14.10.2013   3007 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, și Consulatul General al României în Bălți au organizat, în premieră, Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN). Evenimentul s-a desfășurat în perioada 8-11 octombrie 2013, în orașele Bălți și Edineț și în satul Corjeuți, raionul Briceni.

Prin organizarea acestui eveniment, ADR Nord a urmărit să promoveze potențialul economic și investițional al RDN, să susțină actorii regionali în procesul de creare a parteneriatelor și să lanseze, la Edineț, o platformă regională de comunicare.


BĂLȚI, 8 octombrie. La deschiderea Zilelor RDN au participat Alteța Sa Regală Radu, Principe al României, care a salutat participanții la eveniment în numele Casei Regale a României, și ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.

„Nu numai că ambele sunt posibil de făcut - avansarea mentalităților și civilizarea, cu păstrarea integrală a tradițiilor și a spiritualității, dar și transformarea unui spațiu modest într-unul prosper este posibil într-un timp destul de scurt. Au dovedit-o multe spații de pe acest pământ, chiar azi, în zilele noastre. În ultimii 20-30 de ani, spectaculoase salturi au făcut părți din această lume și nu au avut nevoie decât de patriotism, de clarviziune, de școală și de un pic de simț al datoriei”, a spus Pricipele Radu la deschiderea evenimentului, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a calificat lansarea Zilelor RDN drept un eveniment important pentru Republica Moldova. „Regiunea de Dezvoltare Nord este o regiune cu un potențial destul de mare, un potențial pe care trebuie să-l valorificăm. Cred că acest eveniment a creat un precedent frumos pentru toate regiunile din Republica Moldova”, a relevat ministrul Marcel Răducan.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, prezența Principelui Radu al României la deschiderea Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord a subliniat importanța unui astfel de eveniment inedit, dedicat unei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova.


EDINEȚ, 9 octombrie. Antreprenori din România, Letonia, Ucraina și Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova s-au întrunit în cadrul unui forum economic, la care a participat și viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

„Întotdeauna, colegii noștri de la ADR Nord sunt foarte inspirați în a organiza diferite evenimente. Și de data asta ați fost inspirați. Ceea ce faceți voi aici, în aceste zile, se potrivește perfect cu prioritățile pe care le avem, de a mișca centrul de greutate și de a face ca viața economică, de care depinde și soluționarea problemelor sociale ale cetățenilor noștri, să graviteze în teritoriu, spre centre raionale”, a menționat, în cuvântul său de salut, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Din partea delegației letone, JevgÄ“nija Butņicka, reprezentanta Ministerului Protecției Mediului și Dezvotăriii Regionale din Republica Letonia, a mulțumit partenerilor din Republica Moldova pentru buna colaborare, menționând că succesle Republicii Moldova la capitolul dezvoltare regională sunt de apreciat.

Cu ocazia Zilelor RDN, a fost pusă piatra de temelie a Parcului Industrial „Edineț”, cel de-al șaselea parc industrial creat în Republica Moldova. Zilele acestea, pe teritoriul parcului industrial vor demara lucrările de construcție a unei fabrici de producere a concentratelor de sucuri din mere ce va funcționa pe bază de biocombustibil. Detalii se găsesc AICI.

Participanții la forumul economic au vizitat un șir de întreprinderi din preajma orașului Edineț: fabrica de conserve S.A. „Natur Bravo” din Cupcini, întreprinderea „Rusagro Prim” SRL, Gospodăria Țărănească „Scutaru Victor” și altele.


SOROCA, 10 octombrie. Delegația letonă a vizitat un șir de localități din Regiunea de Dezvoltare Nord, printre care și orașul Soroca. Gazda evenimentului, Primăria Soroca, le-a organizat partenerilor noștri din Letonia o vizită la cele mai importante puncte turistice din localitate. 


CORJEUȚI, BRICENI, 11 octombrie. Satul Corjeuți, raionul Briceni, va colabora cu municipalitatea Aloja din Letonia. În acest sens, în contextul Zilelor RDN, primarul de Corjeuți, Victor Andronic, și primarul comunei Aloja, Valdis Barda, au semnat un acord de colaborare.

„Nimeni nu-și amintește ca în Corjeuți să fi avut loc un astfel de eveniment. Este pentru prima dată când localitatea noastră a semnat un acord de colaborare cu o localitate din Uniunea Europeană”, a precizat primarul de Corjeuți, Victor Andronic.

La rândul său, primarul de Aloja, Valdis Barda, și-a exprimat convingerea că acordul semnat nu va rămâne doar pe hârtie și că, în rezultatul colaborării celor două localități, vor fi rezultate frumoase.

„Acordul semnat astăzi reprezintă un rezultat important ca urmare a organizării Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Buna colaborare pe care o avem cu partenerii noștri letoni a trecut la un alt nivel, iar rezultatele bune se fac tot mai vizibile”, a spus directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

Delegația letonă a vizitat câteva întreprinderi din Corjeuți, una dintre acestea fiind întreprinderea de conserve „Servest Agro” S.R.L. Evenimentul Zilele RDN s-a încheiat, la Corjeuți, cu o excursie la stânca Țiglău.


Precizăm că evenimentul Zilele RDN a fost organizat în parteneriat Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonă (VARAM), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Banca Comercială Română, Primăria Edineț, Primăria Corjeuți, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Edineț, și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Prin realizarea acestui eveniment, ADR Nord își demonstrează angajamentul său de a accelera și a asigura procesul de dezvoltare socio-economică echilibrată și durabilă a RDN, prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii, precum și prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor.


Persoană de contact: Ion Urușciuc, coordonator comunicare, ADR Nord, tel. 078823103; e-mail: comunicare.adrnord@gmail.com