Prima   -  Noutăți - A fost finalizată construcția rețelei externe de apeduct ce va asigura cu apă potabilă Parcul Industrial „Răut”

A fost finalizată construcția rețelei externe de apeduct ce va asigura cu apă potabilă Parcul Industrial „Răut”

08.10.2014   2402 accesări  

Bălți, 8 octombrie 2014. Au fost finalizate lucrările de construcție a unei porțiuni de apeduct extern în lungime de 1,17 km ce va asigura cu apă potabilă Parcul Industrial „Răut” din municipiul Bălți.

Segmentul de apeduct, construit în doar două luni, a fost recepționat azi de către membrii unei comisii speciale din componența căreia au făcut parte reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Primăriei municipiului Bălți, Parcului Industrial „Răut”, instituțiilor desconcentrate, operatori economici, responsabili tehnici și jurnaliști.

Finalizarea lucrărilor de construcție a rețelei externe de apeduct a încheiat realizarea primului subproiect din cadrul proiectului „Susținerea dezvoltării sectorului industrial în Regiunea de Dezvoltare Nord prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare pentru Parcul Industrial pe teritoriul S.A. «Răut» din municipiul Bălți”, prin care ADR Nord urmărește să sporească atractivitatea sectorului industrial al Regiunii de Dezvoltare Nord.

Noua porțiune de apeduct va asigura locuitorii din preajmă cu apă potabilă, urmând, în scurt timp, a fi conectată cu rețeaua internă de apeduct a Parcului Industrial „Răut”, aflată în construcție în cadrul unei alte etape a aceluiași proiect. Lucrările de construcție a rețelei interne de apeduct, în lungime de 2,16 km, precum și a unei rețele interne de canalizare, în lungime de 1,19 km, se află pe ultima sută de metri. Acestea vor fi finalizate în decurs de o lună.

Anul viitor, odată cu realizarea ultimei etape a proiectului, teritoriul aferent parcului industrial va fi amenajat și iluminat.

„Conectarea la sistemul de apă şi canalizare va face posibilă lansarea reală a Parcului Industrial «Răut», contribuindu-se astfel la sporirea potenţialului investiţional al Regiunii de Dezvoltare Nord”, a precizat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, considerând drept o realizare importantă finalizarea construcției porțiunii de apeduct ce va aduce apa potabilă pe teritoriul parcului industrial.

Mulțumind celor implicați în procesul de realizare a proiectului, directorul general al Parcului Industrial „Răut”, Anatolie Munteanu, și-a exprimat convingerea că un astfel de proiect va face din parcul industrial de la Bălți o destinație mai atractivă pentru actualii și viitorii rezidenți.

Pentru lucrările deja finalizate, dar și pentru lucrările ce urmează a fi finalizate în decurs de o lună, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat 4,784 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectului este, conform ultimei decizii a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, 14,44 milioane, oferiți de FNDR.

Parcul Industrial „Răut”

Amplasat în zona industrială a sectorului central din municipiul Bălți, pe o suprafață de 9,5 ha, Parcul Industrial „Răut”, administrat de S.A. „Răut”, a fost lansat în data de 25 iulie 2013. Aici se fabrică producție de menire tehnico-productivă, precum și mărfuri de larg consum. S.A. „Răut”, companie cu capital majoritar de stat, a fost înființată în anul 1944. Parcul Industrial „Răut” dispune de peste 46 de mii de metri pătrați ce pot fi dați în chirie rezidenților, inclusiv 32 mii m.p. suprafețe de producere, circa 14 mii m.p. suprafețe de birou și spațiu de depozitare. De asemenea, parcul industrial dispune de terenuri green-field cu suprafața totală de 4170 m.p. pentru construcții noi. În prezent, starea Parcului Industrial „Răut” este satisfăcătoare, fiind păstrate utilaje unice, ce pot fi utilizate și de către rezidenții parcului industrial, deși încăperile de producție și infrastructura necesită investiții semnificative.