Prima   -  Noutăți - Perspectivele dezvoltării rurale în Republica Moldova prin intermediul Programului LEADER, discutate la Bălți

Perspectivele dezvoltării rurale în Republica Moldova prin intermediul Programului LEADER, discutate la Bălți

09.11.2016   2358 accesări   ADR Nord

O conferință cu genericul „Dezvoltarea rurală în Republica Moldova din perspectiva abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală” a avut loc miercuri, 9 noiembrie, la Bălți. Evenimentul a fost organizat de asociația obștească „Pro Cooperare Regională” în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia, A.O. „Forumul rural din Letonia” și Fundația HEKS Moldova.

La eveniment au participat viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu; șefa-adjunctă din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei, Jevgēnija Butņicka; directorul Agenției de Dezvoltare Nord, Ion Bodrug; invitați din România și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale din nordul Republicii Moldova.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că Programul LEADER, propus regiunilor Republicii Moldova ca practică de succes, poate asigura o platformă de guvernare locală eficientă, care să facă posibilă realizarea unor proiecte comune, finanțate inclusiv prin intermediul fondurilor europene.

Participanții la eveniment au menționat că schimbările din sectorul agricol, ca rezultat al reformei Politicii Agricole Comune, creşterea cererii consumatorilor, presiunile asupra mediului înconjurător, răspândirea rapidă a noilor tehnologii, îmbătrânirea populaţiei şi depopularea rurală sunt numai o parte din factorii care afectează zona rurală şi care solicită implementarea unui program orientat spre construirea de parteneriate public-private şi valorificarea resurselor locale (fizice, umane şi financiare) pentru elaborarea şi punerea în practică a unor strategii de dezvoltare locală.

Programul LEADER reprezintă o abordare care oferă noi oportunităţi de dezvoltare rurală punând bazele identificării nevoilor locale, întăririi capacităţii de dezvoltare şi implementării strategiilor locale de dezvoltare în vederea conservării patrimoniului rural şi cultural, dezvoltării mediului economic şi îmbunătăţirii abilităţilor organizatorice ale comunităţilor locale.

Beneficiarii Programului LEADER sunt Grupurile de Acţiune Locală (GAL) care îşi desfăşoară activitatea pe un teritoriu rural, cu o populaţie cuprinsă între 10.000 - 100.000 locuitori şi densitatea de maximum 150 de locuitori pe km2.

La nivel european, necesitatea Programului LEADER a apărut în 1990, când programele publice pentru dezvoltare rurală din multe ţări erau limitate în ceea ce priveşte obiectivul intervenţiilor lor, fiind administrate într-un mod tradiţional de sus în jos - de la nivel central spre cel local.