Prima   -  Noutăți - Vizite de monitorizare la proiectele de asigurare cu apă din raionul Fălești și la un proiect de dezvoltare economică în Otaci

Vizite de monitorizare la proiectele de asigurare cu apă din raionul Fălești și la un proiect de dezvoltare economică în Otaci

04.10.2017   2348 accesări   ADR Nord

Evoluția implementării a două proiecte de asigurare cu apă din raionul Fălești au fost monitorizate miercuri, 4 octombrie, de către directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu. Este vorba de proiectele „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală” și „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”. De asemenea, directorul interimar al ADR Nord a monitorizat astăzi cum decurg lucrările în cadrul proiectului de dezvoltare economică „Centrul Creativ-Inovativ PRO Cariera” din Otaci, raionul Ocnița.

Proiectul de la Risipeni a fost lansat în 2014. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 11,78 milioane de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Până în prezent, au fost valorificați circa 7,85 milioane de lei pentru construirea a 21,815 km de apeduct. Pentru lucrările planificate în anul 2017, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea, din FNDR, a circa 3,93 milioane de lei pentru achizitionarea și montarea stației de tratare a apei. Grație acestui proiect, aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa, localități ce intră în componența comunei Risipeni, vor beneficia de apă potabilă la robinete, utilizând tehnologii prietenoase mediului.

Proiectul de la Fălești, lansat în acest an, urmărește crearea soluțiilor locale și regionale pe termen mediu și lung pentru asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a circa 18 mii de locuitori din orașul Fălești, contribuindu-se astfel la dezvoltarea economică, protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În perspectivă, proiectul prevede crearea condiţiilor pentru conectarea la apeduct a încă 69 de localităţi din raionul Făleşti şi 5 localități din raioanele Ungheni şi Glodeni. În urma desfășurării licitației publice, valoarea totală a proiectului se cifrează la aproximativ 35,4 milioane de lei, solicitați din FNDR. CNCDR a aprobat alocarea a 7 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017.

Precizăm că în raionul Fălești se atestă cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.

Proiectul de la Otaci a fost lansat în anul 2014. Anul trecut, aici au fost realizate lucrări în valoare de aproximativ 15,5 milioane de lei. Pentru lucrările din acest an, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat alocarea a încă 6.072.356 de lei din FNDR. Oraşul Otaci şi localităţile limitrofe acestuia se află la frontiera cu Ucraina. Acest fapt contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a zonei, însă această oportunitate geografică nu este valorificată din cauza insuficienţei de cunoştinţe în domeniul antreprenorial modern. Beneficiarii proiectului, în special tinerii, pot, prin propriile afaceri, genera dezvoltare economică locală şi oportunităţi de dezvoltare în regiune. Pe termen lung, Primăria orașului Otaci dorește ca Centrul să devină o soluție curentă pentru problemele de integrare a tinerilor.

Părțile implicate în realizarea celor trei proiecte au precizat că lucrările de construcție și construcție-montaj decurg conform graficelor de execuție, iar antreprenorii au dat asigurări că acestea vor fi executate în termenii stabiliți și conform standardelor de calitate.