Prima   -  Noutăți - ADR Nord studiază experiența Poloniei în sectorul apă și sanitație

ADR Nord studiază experiența Poloniei în sectorul apă și sanitație

02.04.2019   1451 accesări  

Șeful Secției managementul proiectelor (SMP) în cadrul ADR Nord, Constantin Bândiu, selectat în urma unui concurs organizat de Comunitatea practicienilor în sectorul de apă şi sanitaţie Republica Moldova, a participat, în perioada 25-31 martie a.c., la o vizită de studiu în domeniul managementului serviciilor de alimentare cu apă și sanitație, organizată în mai multe localități din sud-estul Poloniei.

În decursul săptămânii trecute, cei 16 membri ai delegației din Republica Moldova au vizitat localitățile Boguchwała, Rzeszów, Przemyśl, Zagórz, Solina, Sanok, Sieniawa, unde au studiat experiența acestor comunități în domeniul apă și sanitație.

Vizita de studiu a început în orașul Boguchwała, unde a avut loc un atelier de lucru în cadrul căruia s-a discutat despre politicile Poloniei în sectorul apă și sanitație, fiind totodată prezentate regulamentele cu privire la respectarea cerințelor prevăzute de directivele europene referitor la evoluția tarifelor la apă și menținerea tarifelor sub capacitatea de plată a comunității. Ulterior, în orașul Rzeszów, membrii delegației moldovenești au vizitat Direcția regională pentru protecția mediului, unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai Oficiului Mareșalului din Voievodatul Subcarpatia. Delegația a mai vizitat, la Przemyśl, Agenția de Stat în domeniul Apelor „Apele Polonei”  principala unitate responsabilă de gestionarea apelor la nivel național, precum și stația de tratare a apelor din localitate. La Zagórz și Solina, localități rurale cu destinații turistice, membrii delegației din țara noastră s-au documentat în privința organizării alimentării cu apă și a gestionării sistemului de canalizare în comunele mici. În ultimele zile ale vizitei de studiu, membrii delegației din Republica Moldova au vizitat stația de tratare a apei și stația de epurare a apelor uzate din orașul Sanok.

„Experiența Poloniei în sectorul apă și sanitație ne va fi utilă, având în vedere că ADR Nord implementează în prezent 10 proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație, dintre care șase proiecte sunt finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și patru proiecte - din sursele Uniunii Europene. În țara noastră, accesul la sursele sigure de apă potabilă este una dintre cele mai importante priorități în domeniul infrastructurii, întrucât apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor”, susține șeful SMP, Constantin Bândiu.

Domeniile de interes în cadrul vizitei de studiu au ținut de politicile poloneze în sectorul  apă și sanitație, reglementarea tarifelor privind respectarea cerințelor directivelor europene, cadrul instituțional pentru serviciul de alimentare cu apă, relația cu administrația publică, precum și gradul de autonomie în activitățile de alimentare cu apă, implementarea directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, standardele tehnice și reglementări referitoare la sistemele de alimentare cu apă și canalizare din zonele rurale și urbane, tehnologiile de tratare a apelor, tratarea apei reziduale și dezvoltarea sectorului sanitaţie în mediile rurale, managementul sistemelor mici de apă şi sanitaţie, inclusiv sistemele alternative pentru diferite tipuri de comunități.