Prima   -  Noutăți - Seminar de instruire privind politica dezvoltării regionale și planificarea integrată pentru autoritățile publice locale din regiune

Seminar de instruire privind politica dezvoltării regionale și planificarea integrată pentru autoritățile publice locale din regiune

12.04.2019   2294 accesări  

Un seminar de instruire privind politica dezvoltării regionale și planificarea integrată a avut loc marți, 9 aprilie, la Bălți; miercuri, 10 aprilie, la Soroca; și vineri, 12 aprilie, la Edineț. Organizat de ADR Nord, evenimentul a întrunit în jur de 75 de autorități publice locale de nivelurile I și II din regiune.

În cadrul seminarului, șefa Secției politici regionale și cooperare externă (SPRCE) a ADR Nord, Maria Prisacari, a vorbit despre realizările și provocările politicii de dezvoltare regională în țara noastră și a prezentat un studiu de caz privind impactul asistenței externe în domeniul dezvoltării regionale în Regiunea de Dezvoltare Nord. De asemenea, s-a discutat și despre Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, instrument de bază în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională în țara noastră.

Referindu-se la cooperarea ADR Nord cu actualii săi partenerii externi, șefa SPRCE a comunicat că, începând cu sfârșitul anului 2017, ADR Nord implementează 6 proiecte de dezvoltare regională (4 în sectorul Aprovizionare cu apă și canalizare și 2 în sectorul Eficiența energetică a clădirilor publice) finanțate din sursele Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Astfel, în cadrul celor șase proiecte finanțate de UE, anul trecut au fost contractate instituțiile de proiectare pentru elaborarea a 6 proiecte tehnice, în valoare de 16,32 milioane de lei. Totodată, din sursele Guvernului Cehiei, ADR Nord implementează 2 proiecte în valoare de 11,35 milioane lei, iar cu sprijinul Estoniei - 2 proiecte în valoare de 1,89 milioane lei. O parte din mijloacele financiare atrase din surse externe urmează să fie valorificată în acest an.

În cadrul seminarului de instruire, specialiștii SPRCE s-au referit la monitorizarea și evaluarea politicilor de dezvoltare regională, la fișele de indicatori de monitorizare, precum și la posibilitățile sistemului GIS, un instrument modern de planificare strategică. Totodată, specialiștii ADR Nord au prezentat „Ghidul investițional al Regiunii de Dezvoltare Nord”, precum și informații relevante despre oportunitățile de finanțare pentru autoritățile publice locale și întreprinderile mici și mijlocii din regiune.

Participanții la sesiune au fost implicați în desfășurarea unor exerciții practice privind modul de colectare a datelor pentru monitorizarea politicii de dezvoltare regională și de creare a hărților GIS.