Prima   -  Noutăți - Consultări publice privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural

Consultări publice privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural

30.05.2019   1276 accesări   MADRM

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a găzduit, astăzi, sesiunea de consultări publice pe marginea proiectului Hotărârii Guvernului ce ține de Regulamentul cu privire la acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediu Rural (FNDAMR).

Proiectul de hotărâre urmărește îmbunătățirea nivelului de muncă și de trai în mediul rural, prin includerea noilor măsuri de dezvoltare rurală, ce urmează a fi subvenționate în avans din FNDAMR: îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale, renovarea și dezvoltarea localității rurale și diversificarea activităților non-agricole.

Secretarul General de Stat, Iurie Ușurelu: „Obiectivele proiectului sunt de a dezvolta durabil infrastructura aferentă activităților economice prin efectuarea investițiilor în infrastructura economică publică din mediul rural, investițiilor în serviciile comunitare. Totodată, se urmărește sporirea atractivității zonelor rurale și crearea de noi locuri de muncă prin diversificarea activităților economice non-agricole, stimularea creării și dezvoltării microîntreprinderilor, activităților de turism rural, care vor crea oportunități de angajare, vor promova spiritul antreprenorial și vor contribui la dezvoltarea structurii economice în zonele rurale”.

Beneficiari eligibili în cadrul prezentului regulament sunt: autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi (sate și comune, inclusiv orașe cu o populație de până la 10.000 de locuitori cu statut de rezident, conform recensământului populației și al locuințelor din 2014), persoanele juridice (întreprinderile micro și mică) sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, înregistrate într-o localitate rurală și își propun să dezvolte activități non-agricole.

În cadrul discuțiilor, s-a făcut referință la importanța aprobării acestui regulament pentru dezvoltarea mediului rural. Impactul scontat al proiectului prevede: implementarea a cel puțin 50 de proiecte anual de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii publice și a serviciilor furnizate populației rurale, asigurarea la infrastructură dezvoltată și servicii furnizate îmbunătățite pentru circa 250.000 de beneficiari anual, crearea a cel puțin 30 de afaceri noi anual, care vor genera peste 130 locuri de muncă, dintre care 30% destinate femeilor.

La discuții au participat reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, reprezentanți ai asociațiilor din domeniul agricol și dezvoltare rurală și ai organizațiilor neguvernamentale de profil.