Prima   -  Noutăți - ADR Nord a verificat volumele de materiale și de lucrări de construcție-montaj în cadrul unui proiect de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Dondușeni și în satul Climăuți

ADR Nord a verificat volumele de materiale și de lucrări de construcție-montaj în cadrul unui proiect de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Dondușeni și în satul Climăuți

09.07.2020   923 accesări  

Specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au verificat miercuri, 8 iulie a.c., volumele de materiale și de lucrări de construcție-montaj a sistemelor de aprovizionare cu apă efectuate în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Dondușeni și satele Dondușeni, Corbu, Țaul, Climăuți, Târnova (etapa I)”, implementat de ADR Nord și finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

În cadrul vizitei pe șantierul din satul Climăuți, specialiști din cadrul Secției managementul proiectelor (SMP) au verificat situația curentă privind implementarea proiectului. Cu această ocazie, la fața locului, specialiștii SMP au organziat o ședință de lucru la care au participat autorități publice locale, dirigintele de șantier și responsabilul tehnic. Ulterior, reprezentanții ADR Nord s-au deplasat la Dondușei, unde au participat la o ședință de monitorizare a subproiectului din localitate.

Precizăm că, anul trecut, în cadrul proiectului au fost contractate lucrări de construcție-montaj în valoare de 10,93 milioane de lei. Astfel, în 2019, 2,8 milioane de lei au fost valorificați pentru executarea lucrărilor de construcție-montaj în cadrul celor trei subproiecte:

Subproiectul 1: orașul Dondușeni, stația de pompare. Au fost finalizate lucrările de îngrădire a zonei de protecție a stației de pompare (montare eurogard); a fost montată stația de pompare care este formată dintr-un grup de 4 pompe, a fost construit drumul de acces spre sondele arteziene și au fost montate rețelele electrice aeriene pentru punerea în funcțiune a Stației de Pompare. În prezent, Acordul adițional de micșorare fost acceptat de către Agenția Achiziții Publice (AAP), dar cel de majorare a fost respins. Operatorul economic responsabil de executarea lucrărilor pregătește devizele pentru includerea unor lucrări, deoarece au fost depistate erori în devizele prezentate anterior. Grupul de lucru urmează să se convoace și să decidă asupra schimbărilor solicitate. Lucările vor fi reluate după înregistrarea acordului de includere la AAP. În cadrul vizitei de monitorizare, au fost soluționate mai multe aspecte privind implementarea proiectului, în special aprovizionarea cu apă în procesul de testare a stației de pompare.

Subproiectul 2: orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată. Au fost montate rețele de distribuție cu o lungime totală de 5.792 m. În prezent, lucrările sunt stopate, fiindcă operatorul economic este în așteptarea livrării țevii cu d=377 mm pentru pozarea ei la trecerea sub calea ferată. După livrarea țevii, lucrările vor fi reluate. Se pregatesc actele necesare pentru  semnarea Acordurilor adiționale de micșorare și includere a unor lucrări solicitate de către beneficiar. În conformitate cu rapoartele responsabilului tehnic, unele dintre lucrări s-au efectuat necalitativ și vor fi remediate. În cadrul vizitei de monitorizare, au fost soluționate mai multe aspecte privind implementarea proiectului: calitatea executării lucrărilor și reluarea acestora.

Subproiectul 3: satul Climăuți, raionul Dondușeni. A fost construită fundația turnului, lucrările de forare a sondei au fost finalizate. Au fost montate 1.700 m de rețele. În prezent, Acordul adițional de micșorare a fost acceptat de către AAP. Un Acord adițional de includere a lucrărilor pentru finalizarea obiectului a fost prezentat recent la APP. Operatorul economic execută lucrările de construcție-montaj conform graficului de executare a lucrărilor. În cadrul vizitei de monitorizare, au fost soluționate mai multe aspecte privind implementarea proiectului: calitatea executării lucrărilor, amenajarea locului amplasării turnului de apă și reabilitarea drumului în localitatea Climăuți.

În orașul Dondușeni, noul sistem de alimentare cu apă va permite alimentarea cu apă potabilă din cele cinci sonde a circa șapte mii de cetățeni.

Proiectul de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare de la Dondușeni a fost lansat la începutul anului 2019.