Prima   -  Noutăți - ADR Nord și-a prezentat proiectele în curs de implementare la reuniunea Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale

ADR Nord și-a prezentat proiectele în curs de implementare la reuniunea Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale

08.09.2020   938 accesări  

Marți, 8 septembrie a.c., a avut loc o videoconferință organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în contextul reuniunii Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale. Din partea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord la reuniune a participat directorul instituției, Maria Prisacari.

În debutul videoconferinței, Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a specificat că implementarea politicii de dezvoltare regională este una dintre prioritățile de bază ale MADRM. Ministrul a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat pe parcursul mai multor ani, pentru disponibilitatea de a coopera în continuare și a susține dezvoltarea regională echilibrată în țara noastră. La rândul său, Dorin Andros, secretar de stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale în cadrul MADRM, a prezentat noua paradigmă a politicii de dezvoltare regională, precum și particularitățile noului Apel competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională ce vor obține finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională în perioada 2021-2023.

În cadrul primului panel, dedicat progreselor obținute în domeniul dezvoltării regionale, Christina Otto, managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu MADRM și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), a prezentat progresele în implementarea proiectului. Menționăm că, în Regiunea de Dezvoltare Nord, ADR Nord implementează în prezent cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul MSPL.

Despre unele aspecte legislative privind politica de dezvoltare regională, precum și despre startul unui nou proces de planificare și programare (elaborarea SNDR și POR) a vorbit Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MADRM. Ulterior, în cadrul unui panel dedicat dezvoltării urbane în țara noastră, șeful DPDR a prezentat detalii despre Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova. De asemenea, în cadrul aceluiași panel s-a vorbit și despre implementarea inițiativelor de revitalizare urbană în țara noastră.

În cadrul celui de-al treilea panel al evenimentului online, dedicat implementării proiectelor de dezvoltare regională din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și din surse externe, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a prezentat proiectele aflate în proces de implementare în Regiunea de Dezvoltare Nord. În context, șefa ADR Nord s-a referit la șapte proiecte de dezvoltare regională finanțate din FNDR, patru dintre care sunt proiecte de alimentare cu apă și sanitație, două proiecte de îmbunătățire a infrastructurii de afaceri și un proiect de sporire a atractivității turistice. Totodată, directorul ADR Nord s-a referit și la cele cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul MSPL, trei dintre care sunt proiecte de alimentare cu apă și sanitație și două proiecte - de sporire a eficienței energetice în două instituții de învățământ. Detalii despre proiectele prezentate în cadrul videoconferinței se găsesc în fișierul atașat mai jos, la rubrica „Fișiere anexate”.