Prima   -  Noutăți - ADR Nord și Institutul de Ecologie și Geografie al MECC la o nouă etapă de colaborare

ADR Nord și Institutul de Ecologie și Geografie al MECC la o nouă etapă de colaborare

17.12.2020   1743 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Institutul de Ecologie și Geografie (IEG) al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) au semnat joi, 17 decembrie 2020, un Memorandum de colaborare în scopul cooperării mediului academic și a reprezentanților instituțiilor publice de nivel regional în îmbunătățirea calității vieții și a factorilor de mediu în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

ADR Nord și IEG și-au început cooperarea în noiembrie 2013, odată cu semnarea unui Acord de colaborare în acest sens. Astfel, prin noul Memorandum de colaborare, încheiat astăzi, cele două instituții pun bazele unei noi etape de cooperare.

Părțile semnatare ale Memorandumului și-au propus trei obiective: (1) consolidarea capacităților instituționale; (2) co-participarea la elaborarea și implementarea unor politici publice la nivel regional în domeniul mediu; (3) punerea în practică a cercetărilor fundamentale ce vizează mediul ambiant.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, susține că actualul Memorandum va duce la consolidarea capacităților instituționale, coparticiparea la elaborarea și implementarea unor politici publice la nivel regional în domeniul ecologic și punerea în practică a cercetărilor fundamentale ce vizează mediul ambiant.

ADR Nord și IEG pot valorifica împreună diverse forme de cooperare. Printre măsurile pe care cele două instituții și le propun spre implementare se numără: diseminarea rezultatelor obținute în cadrul proiectelor de cercetare ale IEG; identificarea oportunităților de implementare a cercetărilor din domeniul dezvoltării regionale; efectuarea unor studii relevante privind factorii nocivi asupra mediului, cu impact negativ pentru sănătatea populației din regiune; acordarea de suport consultativ administrațiilor publice locale de nivelurile I și II în elaborarea strategiilor locale privind mediul ambiant; realizarea unor proiecte comune în domenii relevante dezvoltării regionale și mediului etc.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase