Prima   -  Noutăți - Ședința finală a Comitetului director local al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni”, finanțat de Uniunea Europeană

Ședința finală a Comitetului director local al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni”, finanțat de Uniunea Europeană

23.03.2023   358 accesări  

Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni”, directorul și specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” și reprezentanți ai societății civile s-au întrunit joi, 23 martie 2023, în cadrul ședinței finale. Evenimentul a avut loc în incinta Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni.

În cadrul ședinței, președinta CDL Liubovi Gobjila, directorul gimnaziului Lilia Cumpătă și specialiștii ADR Nord au trecut în revistă principalele evoluții și rezultate ale proiectului implementat în perioada noiembrie 2020  mai 2022. În acest context, directorul ADR Nord Maria Prisacari a prezentat activitățile planificate și realizate și cifrele finale privind indicatorii proiectului. De asemenea, au fost puse în discuție eventuale intervenții care să contribuie la sustenabilitatea investițiilor. Totodată, șefa ADR Nord a informat despre recepția la terminarea lucrărilor și transmiterea costurilor investiționale formate în proprietatea publică a beneficiarului final.

În cadrul aceleiași ședințe, Ala Cucu, șefa Secției monitorizare și evaluare din cadrul ADR Nord, s-a referit la necesitatea măsurilor de asigurare a durabilității investițiilor. În acest sens, autoritatea publică locală în colaborare cu direcția gimnaziului urmează să elaboreze, să aprobe și să implementeze un plan de dezvoltare durabilă a proiectului. Specialiștii ADR Nord vor monitoriza cum este asigurată durabilitatea investițiilor pe parcursul a trei ani din momentul semnării actelor de transmitere ce atestă costul investițional al bunurilor, lucrărilor și serviciilor achiziționate.

Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (6.394,3 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 30 bucăți de panouri fotovoltaice, gimnaziul a fost iluminat pe exterior și terenul aferent (12 piloni și corpuri de iluminat de 32W), încăperile au fost asigurate cu sisteme de ventilare și antiincendiu, gimnaziul a fost asigurat cu inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Aceste lucrări au fost executate în perioada octombrie 2020  mai 2022 de asocierea SRL „Valdcongrup”  SRL „Uralis”.

În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Gimnaziul din satul Flămânzeni s-a redus cu circa 552 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu circa 118 tone. Astfel, 330 de elevi și profesori de la gimnaziu beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil.

Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului constituie 21,7 mil. lei, din care 21,28 mil. lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și 430,5 mii lei – cofinanțarea Consiliului Raional Sângerei.

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase