Prima   -  Noutăți - Vizite de monitorizare a proiectelor de la Fălești, ZEL „Bălți” și Biruința

Vizite de monitorizare a proiectelor de la Fălești, ZEL „Bălți” și Biruința

10.10.2011   3592 accesări  

Un grup de specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) împreună cu vicedirectorul Direcției generale dezvoltare regională, Igor Malai, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC); Alexei Rusu, specialist principal la Î.S. Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor; Mihai Moscalenco, specialist principal la Inspecția de Stat în Construcții au efectuat vineri, 7 octombrie a.c., o vizită de documentare și monitorizare a proiectelor de la Fălești, Zona Economică Liberă „Bălți” și Biruința, unde se află în derulare proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din rîul Prut”, „Conectarea ZEL «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces” și, respectiv, „Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru 3 primării (7 localități): or. Biruința, Alexăndreni (s. Alexăndreni, s. Heciul Vechi, s. Grigorești, s. Tîplești, s. Țîpletești), s. Heciul Nou”.

Scopul vizitelor a fost monitorizarea lucrărilor din cadrul proiectelor din localitățile vizate. În cadrul vizitelor de monitorizare au participat operatorii economici, responsabili tehnici și manageri de proiect. Lucrările în cadrul celor trei proiecte sunt în progres și se desfășoară conform planului de activități.

Proiectul „Alimentarea orașului Fălești cu apă din rîul Prut” a fost lansat în data de 23 februarie 2011. Solicitantul proiectului este Consiliul Raional Fălești. Bugetul total al proiectului reprezintă 18 775 310  lei, din care 11 375 310 lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Proiectul a fost lansat în data de 23 februarie a.c., iar durata de implementare a acestuia este planificată pentru 18 luni.

Proiectul „Conectarea ZEL «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces” a fost lansat în data de 29 iunie 2011. Solicitantul proiectului, gestionat de ADR Nord, este Primăria orașului Bălți. Obiectivul general al proiectului este asigurarea conectării infrastructurii ZEL „Bălți" la toate utilitățile: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces. Suma totală a proiectului este 16 575 515 lei, din care 13 621 660 lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), care constituie 86% din suma totală a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 6 luni. Cofinanțatori ai proiectului sunt Primăria or. Bălți (1 363 734 lei), ICS „Dräxlmaier Automotive" SRL (1 550 121 lei) și ZEL „Bălți" (40 000 lei).

Proiectul „Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru 3 primării (7 localități): or. Biruința, Alexăndreni (s. Alexăndreni, s. Heciul Vechi, s. Grigorești, s. Tîplești, s. Țîpletești), s. Heciul Nou” a fost lansat în data de 22 martie 2011. Solicitantul proiectului este Primăria orașului Biruința, raionul Sîngerei. Suma totală a proiectului este de 6 091 195,00 lei, din care 4 287 617,76 lei vor fi alocați de Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Durata de implementare este programată pentru 11 luni.