Prima   -  Noutăți - „Dezvoltarea turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord”, masă rotundă organizată de ADR Nord

„Dezvoltarea turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord”, masă rotundă organizată de ADR Nord

11.10.2011   2915 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a organizat marți, 11 octombrie a.c., o masă rotundă cu genericul „Dezvoltarea turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN)”. Masa rotundă, la care au participat în jur de 15 reprezentanți ai Consiliilor raionale și ai Primăriilor din nordul țării, precum și specialiști din cadrul ADR Nord, a fost organizată la solicitarea Administrației Publice Locale (APL) din raioanele de nord ale Republicii Moldova, în urma lucrărilor atelierului de lucru „Dezvoltarea turismului în RDN”, organizat de ADR Nord și Agenția Turismului în data de 13 septembrie a.c.

„În toate țările se acordă o prioritate aparte turismului. Este segmentul cel mai profitabil din punct de vedere economic pe piața mondială, iată de ce trebuie să ne gîndim cum să dezvoltăm această ramură și în Regiunea Nord a republicii. Dorim și noi, de rînd cu APL și societatea civilă, să facilităm dezvoltarea acestei direcții, masa rotundă de azi, sper, fiind un impuls în acest sens”, a spus, în cuvîntul său de salut șeful Secției management proiecte, Constantin Bândiu, împuternicit temporar în exercitarea atribuțiilor directorului ADR Nord.

Printre obiectivele de bază ale mesei rotunde au fost prezentarea potențialului turistic al raioanelor din nordul RM, dar și stabilirea planului de lucru, a rolurilor și responsabilităților fiecărui partener al proiectului. În acest sens, în cadrul mesei rotunde dedicate turismului din RDN, reprezentanții grupurilor locale au prezentat potențialul turistic al raioanelor Soroca, Rîșcani, Briceni, Glodeni, Ocnița, Drochia și al municipiului Bălți, precum și idei de proiecte. De asemenea, participanții la masa rotundă s-au referit și la riscurile, dar și la opurtunitățile dezvoltării turismului în raioanele pe care le-au reprezentat.

Menționăm că Tatiana Țarălungă, care a reprezentat Consiliul raional Soroca, a fost desemnată în calitate de lider al grupului de lucru pentru elaborarea proiectelor în domeniul turismului în RDN. Membrii Consiliilor raionale care au participat la masa rotundă vor fi parteneri pentru proiectele din domeniul turismului. Reprezentanților raioanelor din RDN care nu au luat parte la masa rotundă li se va propune să se implice, în calitate de membri asociați, în acest gen de proiecte.

La atelierul de lucru din 13 septembrie a.c. dedicat dezvoltării turismului în RDN au participat, în total, 60 de reprezentanți ai APL, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, agenți economici din domeniu.

Regiunea de Dezvoltare Nord include raioanele Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Fălești, Florești, Sîngerei și municipiul Bălți.