Prima   -  Noutăți - Realizările MDRC și gestionarea asistenței externe

Realizările MDRC și gestionarea asistenței externe

19.12.2011   2212 accesări  

Consiliul de coordonare a asistenței externe în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor a organizat o ședință de lucru pentru a discuta despre realizările Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în vederea gestionării asistenței externe, necesitatea actualizării Planurilor Urbanistice generale și rolul acestora în facilitarea valorificării mijloacelor financiare pe domenii, precum și realizările în cadrul proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”. La această ședință de lucru au participat directorul Agenției de Dezvoltare regională Nord (ADR Nord), Ion BODRUG, și șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin BÂNDIU.

Discuțiile au vizat importanța planurilor urbanistice generale și necesitatea actualizării acestora. Reprezentanții MDRC au comunicat că planurilor urbanistice generale necesită a fi actualizate din motivul că gestionarea teritoriului și a localităților reprezintă ansamblul acțiunilor de organizare, conservare și dezvoltare a acestora, orientate spre realizarea unei stări fizice și funcționale a cadrului natural și a cadrului construit, care trebuie să corespundă necesităților colectivităților umane, urbanism și amenajare a teritoriului aprobate. Astfel, PUG-urile au un rol decisiv în implementarea eficientă a proiectelor de dezvoltare regională.

Directorul Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe, Elena BEJENARU, a menționat că din totalul de 1462 de localități din țară, inclusiv UTA Găgăuzia, doar 1043 de localități dispun de scheme locale a rețelelor, iar în cazul altor 400 de localități nu se atestă astfel de documente. De asemenea, în majoritatea cazurilor, ultima actualizare a PUG-urilor a fost realizată în anul 1999.

Printre prezentările discutate a fost și descrierea proiectului Twinning de care va beneficia MDRC în perioada ianuarie 2012-decembrie 2013, cu un buget total de 1.170.000 de euro. Potrivit șefei Direcției generale Dezvoltare Regională, Valentina PLEȘCA, scopul proiectului este acordarea suportului necesar realizării politicii de dezvoltare regională și fortificarea capacității instituționale a MDRC.

Cei prezenți au discutat și despre programele în derulare la care participă MDRC, printre acestea fiind: Proiectele Pilot de Dezvoltare Regională; Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării; UE-12. Specificul programelor și evoluția acestora au fost relatate de către Oxana PAIERELE, Direcția relații internaționale și atragerea investițiilor.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel RĂDUCAN, a constatat că, odată cu crearea Consiliului sectorial în domeniul asistenței externe prin Ordinul Nr. 39 din 02 aprilie 2010, s-a dinamizat comunicarea cu partenerii ținînd cont de obiectivele existente în sector și posibilitățile de asistență.

Această ședință a fost una de analiză a realizărilor MDRC și a domeniilor care necesită asistență. La eveniment au participat partenerii de dezvoltare, reprezentanții instituțiilor guvernamentale, ai organismelor internaționale active în sector, directorii de agenții / departamente tehnice pentru dezvoltare și cooperare, reprezentanți ai ONG, sectorului asociativ, asociațiilor profesionale și mediului de afaceri. / MDRC