Prima   -  Noutăți - Forumul Economic de la Bălți și-a deschis lucrările

Forumul Economic de la Bălți și-a deschis lucrările

28.03.2012   2333 accesări  

BĂLȚI, 28 martie 2012. „Mizăm pe un parteneriat strategic cu România, în inițierea și implementarea proiectelor comune, atît în Regiunea de Dezvoltare Nord, cît și la nivel național”, a comunicat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, la ceremonia de deschidere a Forumului Economic Interregional Moldo-Român din or. Bălți.

Ministrul Marcel Răducan a mai specificat în discursul său că MDRC, prin activitățile sale, contribuie la promovarea unei dezvoltări socio-economice echilibrate a regiunilor, iar fondurile naționale sînt limitate, motiv din care trebuie să accentuăm investițiile străine directe.

Evenimentul cu tematica „Promovarea potențialului economic și crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord” este organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) din Republica Moldova și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din România sub patronajul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. La eveniment au participat Valeriu Lazăr, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei; E.S. Marius Lazurca, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Moldova; Ion Parea, Președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Moldova; Pentru Nicolae Ioțcu, Președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Timișoara, România.

Un discurs despre oportunitățile de investiții-cheie pentru economia Regiunii de Dezvoltare Nord a prezentat Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care a mulțumit partenerilor implicați în organizarea Forumului de la Bălți. De asemenea, Directorul General ADR Vest din România, Sorin Maxim, a prezentat Regiunea Vest din România, precum și oportunitățile de colaborare economică dintre cele două regiuni.

La rîndul său, Ion Lupan, Directorul General al Direcției generale politici industriale și de competitivitate, Ministerul Economiei, a prezentat climatul investițional al Republicii Moldova.

Forumul reunește peste 200 de participanți, printre care oameni de afaceri din Regiunea Vest a României și din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, reprezentanți ai ministerelor din Republica Moldova, membri ai Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare din Republica Moldova, ambasadori, reprezentanți ai Consulatului General al României din Bălți, reprenzentanți ai ONG-urilor din Republica Moldova, parteneri ai ADR Nord etc.

Participanții au dezbătut în cadrul sesiunilor interactive aspectele turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord a țării, investițiile-cheie pentru economia regiunii, inclusiv în sectorul transporturilor și infrastructurii drumurilor, în sectorul agroalimentar, în Zonele Economice Libere, precum și necesitatea elaborării Planurilor Urbanistice Generale. Totodată, participanții vor cunoaște oportunitățile de colaborare și cooperare economică cu Regiunea Vest din România prin crearea parteneriatelor economice și stabilirea contactelor comerciale.

Tot astăzi, în cadrul Forumului, a fost inaugurată o expoziție tematică privind potențialul economic și investițional din Regiunea de Dezvoltare Regională Nord. În cadrul expoziției participanții au cunoscut poziția geografică, caleidoscopul locurilor istorice și landșafturile pitorești din regiune, precum și au prezentat un interes deosebit față de serviciile turistice diverse, oferite de raioanele de nord ale țării. Totodată, evenimentul a oferit oaspeților din România șansa de a cunoaște Republica Moldova ca destinație turistică, posibilitățile de export, piața muncii și oportunitățile de afaceri, piața agricolă etc. În urma acestei expoziții, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor consideră că se va majora numărul vizitatorilor străini în regiunea de nord a țării, vor fi descoperite noi surse de dezvoltare a industriei turistice, precum și vor fi încheiate noi parteneriate în implementarea proiectelor de dezvoltare regională.

Amintim că Forumul Economic Interregional Moldo-Român este un eveniment organizat în premieră de ADR Nord din Moldova și ADR Vest din România, care își va derula activitățile pe parcursul zilelor de 28-29 martie curent.