Prima   -  Noutăți - Lansare de proiect. Comuna Tătărăuca Veche, Soroca, va beneficia de un sistem modern și econom de iluminare stradală

Lansare de proiect. Comuna Tătărăuca Veche, Soroca, va beneficia de un sistem modern și econom de iluminare stradală

26.04.2012   3551 accesări  

TĂTĂRĂUCA VECHE, SOROCA, 26 aprilie 2012. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Primăria comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca, au organizat evenimentul de lansare a proiectului de dezvoltare regională „Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche”. Lansarea proiectului a avut loc în incinta Gimnaziului „Eva Gudumac”. 

Costul investiției este de 800 mii de lei și este acoperit de proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Până la finele anului 2012, în comuna Tătărăuca Veche din raionul Soroca va fi instalat un sistem modern de iluminare stradală, de care vor beneficia în jur de 2200 de locuitori.

Cu sprijinul unor consultanți locali, a fost elaborat un studiu privind soluția tehnică pentru iluminarea stradală, soluție care s-a dovedit a fi deopotrivă inovatoare și economă. Cercetarea a fost prezentată joi, 26 aprilie 2012, la Tătărăuca Veche.

Evenimentul a oferit prilej participanților de a aborda aspecte ce țin de crearea și dezvoltarea serviciilor publice de calitate în localitățile rurale. „Acest proiect-pilot pe care îl gestionăm cu spijinul GIZ are impact regional, deoarece unește mai multe comunități. Sperăm că și alte localități vor învăța din experiența de la Tătărăuca Veche, atât pe dimensiunea iluminării stradale, cât și pe cea a gestionării corecte a finanțelor și implicit a serviciilor publice”, a declarat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG.

„Mă bucur că eficiența energetică este o prioritate pentru raionul Soroca, ceea ce arată că oamenii sunt de bună credință și sunt activi. Nu sunt prea multe localități care se pot lăuda cu iluminarea stradală, iată de ce acest proiect-pilot reprezintă pentru Tătărăuca Veche o mare realizare”, a spus Mihail STRATAN, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ministerul Economiei al Republicii Moldova.

Primarul comunei Tătărăuca Veche, Liviu RAISCHI, consideră că „această contribuție este importantă și va încuraja alte investiții și schimbări pozitive la Tătărăuca Veche. Într-un fel, se va face lumină și în alte domenii".

„Prin  acest proiect care unește cele șase localități din comuna Tătărăuca Veche, am creat o micro-regiune unde este prestat același serviciu public. Astfel, scad costurile pentru întreținere și crește calitatea”, a spus Igor NEAGA, consultant GIZ pe eficiență energetică.

În prezent, este elaborat proiectul tehnic, fiind totodată efectuate ridicările topografice și prospecțiunile geodezice. După această etapă, se va purcede nemijlocit la instalarea fizică a rețelelor de iluminare stradală.

Cu sprijinul proiectului GIZ, în 2012 a fost creată și înregistrată întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, care va gestiona serviciul de iluminare stradală, dar și alte servicii publice precum: sistemul de apă și canalizare, salubrizare și întreținere a drumurilor locale. Angajații întreprinderii vor fi consultați de GIZ pe toată durata derulării proiectului.

Povestea de succes de la Tătărăuca Veche va face obiectul unui ghid de iluminare stradală pentru localitățile rurale. Publicația va prezenta soluții tehnice care sunt econome la energie, dar și întreținere, și va fi disponibilă până la sfârșitul anului curent.

Pe componenta de eficiență energetică, GIZ mai susține un alt proiect-pilot, și anume optimizarea eficienței energetice a spitalului din Orhei. De asemenea, administrațiile publice locale sunt susținute la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referință: aprovizionarea cu apă și canalizare; gestionarea deșeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională. 

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

Menționăm că este vorba despre un proiect-pilot în Republica Moldova, al cărui obiectiv general este crearea sistemului de iluminare stradală în cele 6 localități ale comunei Tătărăuca Veche. Acest proiect este unul dintre proiectele din Regiunea de Dezvoltare Nord, implementate de ADR Nord.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.

Persoană de contact: Igor NEAGA, consultant GIZ, tel. (231) 29779; mob.: 069128419; e-mail: igor.neaga@giz.de, adrnord@gmail.com.

[mai multe fotografii]

[secvențe VIDEO de la eveniment]