Prima   -  Noutăți - Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor a publicat ghidul „Taxe și impozite pentru anul 2012”

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor a publicat ghidul „Taxe și impozite pentru anul 2012”

10.05.2012   2692 accesări  

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), co-finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporația Provocările Mileniului (MCC), a publicat o ediție specială a ghidului privind taxele și impozitele percepute de la agenții economici agricoli în Republica Moldova în anul 2012.

Ghidul „Taxe și impozite pentru anul 2012” are scopul de a ajuta micro-întreprinderile și producătorii mici să se descurce în sistemul fiscal complex național, care este în permanentă schimbare. Obiectivul este de a ajuta fermierii mici să intre în economia oficială, unde ei vor fi nevoiți să perfecteze documente de vînzare și să achite impozite.

Ghidul include toate modificările adoptate la legislația fiscală pînă la 1 ianuarie 2012 și oferă explicații privind aplicarea impozitelor generale și locale, a taxelor vamale și rutiere, precum și a taxelor pentru diferite licențe.

Ghidul „Taxe și impozite pentru anul 2012” mai conține numerele de cont ale trezoreriilor raionale și centrale, codurile contribuțiilor financiare și un calendar al plăților, care pot fi utilizate în calitate de instrument în managementul cotidian al companiilor. Autorii ilustrează cu exemple cum pot fi administrate diferite directive fiscale emise de structurile guvernamentale.

Ghidul este disponibil în limba română și poate fi descărcat AICI (sursa: www.aced.md), în format PDF. El poate fi, de asemenea, solicitat pe suport de hîrtie la oficiul ACED din Chișinău (Centrul Kentford, etajul 3, tel. +373-22-595-265). Nu se percep nici un fel de plăți pentru Ghidul „Taxe și impozite pentru anul 2012”.

* * *

ACED este un program cu o durată prevăzută pentru 5 ani, cofinanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și MCC, avînd ca obiectiv extinderea și îmbunătățirea producerii și comercializării produselor agricole cu valoare adăugată înaltă în Republica Moldova. Activitățile programului ACED cuprind patru componente implementate în parteneriat cu prestatori locali de servicii: dezvoltarea relațiilor de piață între producătorii din Moldova și cumpărătorii locali și internaționali, instruirea producătorilor din Moldova în corespunderea producției cu cerințele cumpărătorilor internaționali și ale rețelelor comerciale locale; oferirea asistenței tehnice întreprinderilor lanțului valoric în următoarele domenii: management, prelucrare post-recoltare, planificare, comercializare ș.a.; consolidarea mediului de afaceri prin îmbunătățirea inspecției fitosanitare de stat, a capacităților de certificare, facilitînd reformele în domeniu pentru stimularea investițiilor în agricultura de valoare înaltă.

Pentru mai multe informații, contactați: Aurel STRATAN, specialist în comunicare ACED, Development Alternatives, Inc.; tel.: (+373 22) 595265; mob.: 069275843 || 079032674, e-mail: Aurel_Stratan@dai.com.