Prima   -  Noutăți - Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a sprijinit participarea a trei funcționari publici la IFAT Entsorga 2012

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a sprijinit participarea a trei funcționari publici la IFAT Entsorga 2012

11.05.2012   1750 accesări  

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a sprijinit deplasarea a trei funcționari publici la Munchen în perioada 6-8 mai 2012, la Expoziția Internațională IFAT Entsorga 2012 - specializată în domeniul apei, canalizării și gestionării deșeurilor solide. Suportul a fost acordat prin intermediului proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Astfel, delegația Republicii Moldova la IFAT Entsorga 2012 a fost prezidată de viceministrul Mediului, Rodion BAJUREANU. Datorită contribuției GIZ, la eveniment au mai participat și doi reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor: șefa adjunctă a Direcției Relații internaționale și atragerea investițiilor, Svetlana ROGOV, și consultantul principal al Direcției Politică și Cooperare Regională, Dorin ANDROS. La expoziție a mai fost prezent Directorul Departamentului Economie al Camerei de Comerț și Industrie a RM, Sergiu HAREA.

Programul vizitei la Munchen a mai inclus o întrevedere cu funcționari ai Ministerului German de Stat pentru Economie, Infrastructură, Transport și Tehnologie, precum și o excursie la stația de purificare Großlappen, dar și discuții cu reprezentanții serviciilor orășenești de evacuare a apelor.

„Acest eveniment a reprezentat un bun prilej de informare privind tehnologiile și tehnicile performante în domeniul protecției mediului, și în special în cel de aprovizionare cu apă și canalizare. Suntem siguri că experiența acumulată în urma vizitei va consolida capacitatea noastră de a soluționa problemele de mediu”, relatează viceministrul Mediului, Rodion BAJUREANU.

La rândul său, șefa adjunctă a Direcției Relații internaționale și atragerea investițiilor a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Svetlana ROGOV, afirmă: „Participarea la expoziție ne-a oferit posibilitatea cunoașterii unor tehnologii inovative și avansate, care ar putea fi utilizate în proiectele de dezvoltare regională din RM. Totodată, întrevederea cu reprezentanții ministerului german de profil ne va ajuta să stabilim relații bilaterale de colaborare și să învățăm din experiența lor de planificare regională”.

Prin organizarea unor astfel de vizite de studiu, proiectul GIZ își propune să contribuie la creșterea capacităților partenerului său principal - Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor - de a coordona și de a monitoriza procesul de dezvoltare regională. Anume pe domeniile reprezentate la IFAT Entsorga 2012, GIZ susține trei proiecte-pilot, care sunt desfășurate în parteneriat cu Agențiile de Dezvoltare Regională, precum și cu Ministerul Mediului:

1. Salubrizarea ecologică în zonele rurale din Costești-Stânca, raionul Râșcani;

2. Aprovizionarea cu apă și canalizare a satului Roșu, raionul Cahul;

3. Extinderea managementului integrat de colectare și stocare a deșeurilor solide din orașul Șoldănești în 7 localități rurale din raioanele Åžoldănești și Rezina.

Totodată, urmează a fi actualizate Strategiile de dezvoltare socio-economică a tuturor raioanelor din Republica Moldova, pe componenta apă și canalizare, precum și cea a managementului deșeurilor solide.

Pe dimensiunea de eficiență energetică, GIZ desfășoară două proiecte-pilot: creșterea eficienței energetice a spitalului raional Orhei și iluminarea stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

GIZ