Prima   -  Noutăți - Conferință Științifică Internațională la Bălți: „Solul ca patrimoniu mondial”

Conferință Științifică Internațională la Bălți: „Solul ca patrimoniu mondial”

22.05.2012   1731 accesări  

BĂLȚI, 22-23 mai 2012. La Universitatea de Stat „Alecu Russo” a avut loc o conferință științifică internațională cu genericul „Solul ca patrimoniu mondial”, consacrată aniversării a 50-a de la fondarea experiențelor de cîmp de lungă durată.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord a fost reprezentată la conferință de șeful Secției management proiecte, Constantin BÂNDIU.

Conferința științifică în cauză a fost un forum unic pentru discuția aspectelor științifice ale dezvoltării durabile a agriculturii în lumina cunoștințelor obținute în experiențele de cîmp de lungă durată. Problemele-cheie pentru discuții au inclus: fertilitatea și sănătatea solului, serviciile acordate de sol pentru mediul ambiant, inclusiv sechestrarea carbonului, asigurarea cu apă potabilă proaspătă, moderarea schimbărilor climatice, circuitul nutrienților și energiei, biodiversitatea la nivel de soluri și landșaft agricol.

Recomandările specialiștilor care au participat la eveniment sînt orientate spre elaborarea politicilor și actele legislative despre sol și managementul apei în conformitate cu Directiva Europeană despre sol și cunoștințele existente despre sol.

În a doua zi a conferinței, participanții au vizitat cîmpurile experimentale ale Institutului de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția”. Această vizită a fost focusată spre elucidarea calităților unice ale solurilor de ciornoziom, descrise pentru prima dată de renumitul savant rus - fondatorul științei solului în lume - V.V. DOCUCEAEV, în timpul experienței sale în Basarabia, în vecinătatea apropiată de locul amplasării experiențelor de lungă durată. Această localitate a fost în prealabil acceptată de UNESCO ca Patrimoniu Mondial pentru ciornoziomuri și pentru știința solului.

Conferința a fost deschisă oficial de către președintele Academiei de Științe a Moldovei, ministrul Agriculturii, ministrul Culturii, ministrul Educației, ministrul Mediului, reprezentantul UNESCO, reprezentantul Comisiei Europene, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, directorul ICCC „Selecția”.

Printre organizatorii acestui eveniment științific important sînt Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția” din Bălți, Centrul Comun de Cercetare a Comunității Europene, Inițiativa Central Europeană, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Științe Aplicative din Bern, Stațiunea de Cercetare din Rothamsted (Marea Britanie), ONG-uri.