Prima   -  Noutăți - Au fost semnate contractele pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca

Au fost semnate contractele pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca

31.05.2012   1644 accesări  

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) a semnat joi, 31 mai 2011, două contracte cu companiile care vor supraveghea lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, efectuate în cadrul Programului Compact.

Primul contract, semnat cu compania italiană IRD Engineering SRL, în valoare de 3,29 mil USD, prevede supravegherea lucrările de construcție a unei porțiuni de drum de circa 45 de km, care începe la intersecția Sărăteni și se termină la începutul satului Prodănești.

Al doilea contract, în valoare de 3,26 mil USD, a fost semnat cu compania franceză Louis Berger SAS. Compania va supraveghea desfășurarea reconstrucției unei porțiuni de 48 de km de la localitatea Prodănești pînă la intersecția Drochia.

Perioada de realizare a contractelor este de 36 de luni, dintre care 24 de luni constituie perioada derulării lucrărilor de construcție, iar 12 luni - perioada de notificare a defecțiunilor.

Potrivit contractelor semnate, cele două companii vor fi responsabile să monitorizeze efectuarea lucrărilor, să aprobe materialele de construcție utilizate în procesul de reabilitare, să verifice și să aprobe calitatea lucrărilor executate etc. Totodată, aceste companii vor urmări respectarea cerințelor de asigurare a securității rutiere și de protecție a mediului pe parcursul reconstrucției drumului.

Ambele companii activează în Republica Moldova din 2009 în cadrul proiectului de susținere a Programului Guvernului din Sectorul Drumurilor, implementat de Administrația de Stat a Drumurilor.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că săptămîna viitoare vor fi semnate contractele cu companiile de construcție ce vor reabilita traseul Sărăteni-Soroca, astfel încît toți actorii implicați în reabilitarea drumului să demareze în termen lucrările. ♦ FPM Moldova

Porțiunea de drum Sărăteni-Soroca face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova și Ucraina. Actualmente, starea drumului Sărăteni - Soroca este foarte rea, iar circa 60 la sută necesită reconstrucție totală. Reconstrucția și modernizarea drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca este obiectivul proiectului Reabilitarea drumului în cadrul Programului Compact.

Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, își propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creșterea veniturilor populației din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare și stimularea trecerii la o agricultură performantă.