Prima   -  Noutăți - Masă rotundă: „Disparitățile regionale în Republica Moldova...”, organizată de ADR Nord și IDIS „Viitorul”

Masă rotundă: „Disparitățile regionale în Republica Moldova...”, organizată de ADR Nord și IDIS „Viitorul”

07.06.2012   2331 accesări  

BĂLȚI, 7 iunie 2012. Agenția de Dezvoltare Regională Nord a organizat, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, masa rotundă cu genericul „Disparitățile regionale în Republica Moldova - oportunități de îmbunătățire a cadrului legal și strategic”.

La discuții au participat actori regionali din diverse structuri: autorități publice locale, mediu academic, antreprenori, societate civila, mass-media.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a salutat efortul comun de a organiza această masă rotundă. „Pe parcursul activității de mai bine de 2 ani a ADR Nord, în interesul dezvoltării regiunii, am depus efort pentru a uni administrațiile publice locale, instituțiile centrale, mediul academic. Această experiență am preluat-o din vizitele de studiu pe care le-am efectuat în Polonia, România, Cehia, Letonia. În prezent, actualizăm Strategia de Dezvoltare Regională Nord, document care, ajustat, ne va deschide calea spre noi oportunități de dezvoltare”, a spus directorul ADR Nord.

Cornel Ciurea, expert politic la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul" (IDIS „Viitorul") din Chișinău, s-a referit la proiectul „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană", proiect ce presupune și crearea unor grupuri de lucru care să pună în dezbatere cele mai importante aspecte ale integrării europene a Republicii Moldova. „E vorba de niște cercuri de dezbateri care reunesc reprezentanții diverselor instituții și structuri precum structurile guvernamentale, agențiile de dezvoltare, administrațiile publice locale, ONG-urile, sfera de afaceri etc. Produsul final al acestor grupuri de lucru trebuie să fie niște recomandări elaborate și agreate în comun, care, ulterior, bucurîndu-se de consensul tuturor grupurilor, vor fi promovate la rangul de politici naționale", a spus Corneliu CIUREA, potrivit căruia asemenea activități vor stimula mișcarea de dezvoltare regională, care ia amploare în republică.

Potrivit lui Ion Beschieru, expert de la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), dezvoltarea regională este un subiect de un interes tot mai sporit în rîndul administrației locale. „Asemenea activități ca cea de azi sînt binevenite și trebuie să depunem efort pentru promovarea lor și înțelegerea acestui proces”, a menționat Ion BESCHIERU.

Igor Cojocaru, șeful Catedrei de științe socioumane de la Facultatea de Psihologie și Asistență Socială a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți s-a referit la determinarea direcțiilor de îmbunătățire a cadrului legal și strategic în contextul disparităților regionale în Republica Moldova. Despre cadrul instituțional și perspectivele dezvoltării regionale în Republica Moldova a vorbit Inga Cojocaru, șefa Secției planificare strategică și programare de la ADR Nord (vezi prezentările de mai jos).

În ultima parte a mesei rotunde, expertul slovac Vlado Benc a prezentat participanților la eveniment mai multe informații relevante din experiența de dezvoltare regională a Slovaciei.

Parteneri ai acestui eveniment sînt Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația pentru Politică Externă.

GALERIE VIDEO

GALERIE FOTO

AGENDA