Prima   -  Noutăți - Prioritățile domeniului energetic în cadrul SUERD

Prioritățile domeniului energetic în cadrul SUERD

07.06.2012   2088 accesări  

CHIȘINĂU, 7 iunie 2012. Veaceslav GUȚUȚUI, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, coordonator național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), a avut o întrevedere cu E.S. DR. Anita ORBAN, Ambasadoarea la Nivel Înalt pe Securitatea Energetică a Ministerului Afacerilor Externe a Ungariei, coordonator, la nivel de macro-regiunea a SUERD, pentru încurajarea energiilor mai durabile 2.

Scopul întrevederii a fost de a discuta despre securitatea energetică a Republicii Moldova și de a identifica acțiunile prioritare din domeniul energetic în cadrul SUERD.

În acest context, Veaceslav GUȚUȚUI i-a comunicat excelenței conceptul structurii operaționale a SUERD în Republica Moldova, evoluția țării noastre în cadrul strategiei și potențialele concepte de proiecte ce vor fi prezentate și dezvoltate împreună cu alte state din regiune. De asemenea, viceministrul a menționat inițierea procesului de elaborare a planului de acțiuni național privitor la implementarea SUERD în țara noastră și a specificat importanța parteneriatelor strategice, comunicarea în contextul SUERD și experiența altor țări în implementarea Strategiei.

Totodată, viceministrul a menționat cadrul de cooperare oferit de SUERD în domeniul energetic: cei patru piloni ai Strategiei sînt relevanți pentru securitatea energetică (I. Interconectarea regiunii Dunării - prevederile referitoare la modernizarea infrastructurii, căilor de comunicații, eficiență energetică; II. Protejarea mediului în regiunea Dunării - armonizarea prevederilor legale, prevenirea accidentelor industriale etc.; III. Creșterea prosperității în regiunea Dunării - suport pentru mediul de afaceri, identificarea principalelor vulnerabilități etc.; IV. Consolidarea regiunii Dunării - consolidarea capacității administrative, transparența); oferă posibilitate de valorificare a potențialului portului din bazinul Dunării (în cazul Republicii Moldova este vorba de portul de la Giurgiulești, care oferă posibilitatea de a importa pe cale maritimă gaz lichefiat și produse petroliere; precum și trasează principalele provocări în domeniul energiei și, totodată, direcționează prin Planul de Acțiuni spre oportunități - energia regenerabilă și eficiența energetică.

Iurii SOCOL, șef al Direcției reglementări tehnico-economice, a comunicat realizările MDRC în vederea îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor. Astfel, acesta a menționat elaborarea proiectului Legii privind performanța energetică a clădirilor, proiectul Metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, precum și proiectul Foii de parcurs privind eficiența energetică a clădirilor prin care se stabilește complexul de acțiuni necesare de realizat pentru transpunerea integrală a Directivei.

Concomitent, MDRC a elaborat propunerea de politică publică „Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor instituțiilor de învățămînt primar și secundar”, care urmează a fi implementată de Agenția pentru Eficiență Energetică și Fondul pentru Eficiență Energetică în comun cu ministerul.

În final, E.S. DR. Anita ORBAN a comunicat că vor fi selectate în comun orașe-pilot din țara noastră unde vor fi implementate proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, în contextul SUERD. ♦ MDRC