Prima   -  Noutăți - Ziua Dunării la ADR Nord

Ziua Dunării la ADR Nord

29.06.2012   2951 accesări  

BĂLȚI, 29 iunie 2012. Azi sărbătorim Ziua Dunării în toate statele de pe malul fluviului. Dunărea are o importanță convîrșitoare pentru biodiversitatea Europei. Peste 5.200 de specii de floră și faună sînt adăpostite de Delta Dunării.

Despre unul dintre cele mai importante fluvii din Europa - Dunărea - s-a discutat azi în cadrul unei ședințe informative la Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Participanții la ședința informativă au discutat despre faptul că, mai cu seamă în ultimul secol, fluviul și viețuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile. Potrivit cercetătorilor, Bazinul Dunării acoperă în prezent doar 20% din suprafata inițială acoperită de apă, din care doar jumătate mai prezintă caracteristici naturale. Multe zone sînt poluate, sistemele defectuoase de canalizare și construcțiile au mărit riscul inundațiilor și au agravat problemele cauzate de poluare.

Cu toate acestea, fluviul Dunărea cucerește, de la Pădurea Neagră pînă la Marea Neagră, prin frumusețea și biodiversitatea sa.

REPUBLICA MOLDOVA ȘI DUNĂREA

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav GUȚUȚUI, a fost desemnat coordonator național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). SUERD a fost aprobată de Comisia Europeană în decembrie 2010 și reprezintă un plan de acțiuni elaborat și agreat de statele ce formează nucleul cooperării regionale la Dunăre, efortul concentrat de elaborare al statelor riverane, care au analizat și au evaluat nevoile reale ale regiunii Dunării și au propus un document agreat, atît la nivel politic, cît și tehnic. Rolul coordonatorului național este esențial în impulsionarea participării Republicii Moldova la procesul de implementare a Strategiei Dunării și de a reprezenta Republica Moldova în dialogul cu Comisia și cu statele riverane, pe acest subiect. Detalii despre SUERD se găsesc AICI.