Prima   -  Noutăți - Ședința Comitetului Director al proiectelor GIZ

Ședința Comitetului Director al proiectelor GIZ

18.07.2012   1775 accesări  

CHIȘINĂU, 18 iulie 2012. A avut loc ședința Comitetului Director al proiectelor „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” și „Dezvoltarea capacităților regionale și cooperarea transfrontalieră în RM”.

Ședința a fost deschisă de către reprezentantul de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova, Philipp JOHANNSEN, după care Marian SZYMANOWICZ, consultant superior GIZ, a făcut o prezentare generală a proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.

În cadrul ședinței, au fost prezentate progresele în cadrul proiectelor-pilot pe domenii sectoriale: apă și canalizare. În acest sens, au susținut prezentări Margareta VAMEȘ și Sergiu PLEȘCA, consultanți GIZ. De asemenea, Victor BUFTEAC, consultant GIZ, s-a referit la administrarea deșeurilor solide, iar despre eficiența energetică au vorbit Constantin ENCIU și Igor NEAGA, consultanți GIZ.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG, a informat participanții la ședință că, potrivit recomandărilor experților din Letonia, componenta eficiență energetică trebuie inclusă în toate cele trei priorități ale Strategiei de Dezvoltare Regională (SDR). În acest sens, directorul Ion BODRUG a solicitat ca datele privind eficiența energetică a clădirilor publice, colectate din regiune, să fie grupate pe regiuni, dar nu pe întreaga țară.

Menționăm că cele trei priorități ale SDR sînt:

  • Reabilitarea infrastructurii fizice;
  • Susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă;
  • Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de GIZ și este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

GALERIE FOTO