Prima   -  Noutăți - ADR Nord și Ambasada Republicii Cehe în R. Moldova au lansat un proiect

ADR Nord și Ambasada Republicii Cehe în R. Moldova au lansat un proiect

26.07.2012   1679 accesări  

BĂLȚI, 26 iulie 2012. Agenția de Dezvoltare Regională Nord și Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova au lansat proiectul de dezvoltare regională „Analiza cost-beneficiu - instrument necesar pentru implementarea proiectelor investiționale de anvergură”. Lansarea proiectului a avut loc în sala de ședințe a ADR Nord.

Acest proiect din Regiunea de Dezvoltare Nord este aprobat spre finanțare din sursele Ambasadei Republicii Cehe în R. Moldova.

Menționăm că la evenimentul de lansare a proiectului a participat Excelența Sa Jaromír KVAPIL, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, președinți de raioane, primari și mass-media locală.

La deschiderea evenimentului, directorul ADR Nord, Ion BODRUG, a salutat prezența Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe și a marcat importanța evenimentului de azi, lansarea proiectului „Analiza cost-beneficiu - instrument necesar pentru implementarea proiectelor investiționale de anvergură, care va sigura continuitatea proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”, finanțat din sursele Republicii Cehe și implementat de ADR Nord în 2011. De asemenea, directorul ADR Nord a evidențiat aportul Ambasadei Cehia în procesul de dezvoltare regională și susținere a comunităților rurale prin finanțarea unor proiecte mici, dar de o importanâă majoră.

În mesajul său de salut, E.S. Jaromír KVAPIL a menționat că, datorită spiritului de inițiativă, ADR Nord va cîștiga și în continuare. În acest context, menționăm că din cele 3 proiecte depuse de ADR Nord la Ambasada Cehiei, 2 au fost acceptate spre finanțare.

Excelența Sa a mai menționat că „în procesul de aderare la Uniunea Europeană, Republica Cehia a fost asistată de CzechInvest și acum a venit timpul ca și Cehia să-i ajute pe cei care au nevoie de a fi ajutați în acest proces”. Ambasadorul le-a dorit specialiștilor de la ADR Nord ca, la rîndul lor, să-i poată ajuta pe alții, conform principiului „More for More”, centrat pe acordarea asistenței unui stat către alt stat, în funcție de performanțele de reformă. 

După scurta prezentare a conceptului și a obiectivelor proiectului, directorul Ion BODRUG a subliniat faptul că în urma implementării proiectului vor fi editate 1500 de broșuri care vor fi diseminate în toată țara, pentru a deveni un instrument util fiecărui primar din toate primăriile din Moldova.

Primarii prezenți la lansare au propus Ambasadorului facilitarea colaborării dintre orașele din Republica Moldova și orașele din Cehia, pentru stabilirea relațiilor de prietenie și schimb intercultural. Excelența Sa a propus ca localitățile din Moldova care doresc să colaboreze cu localitățile din Cehia să vină cu o listă de propuneri privind ariile și domeniile de colaborare, ca, pe viitor, să se promoveze astfel de activități în ambele țări.

Directorul ADR Nord a mulțumit Ambasadorului Jaromír KVAPIL pentru deschidere, colaborare și susținere.  Excelența Sa a menționat că este convins că această activitate nu este ultima și va mai efectua vizite în Regiunea de Dezvoltare Nord.

După lansarea proiecului, E.S. Jaromír KVAPIL a mai efectuat vizite oficiale în raioanele Drochia și Dondușeni.

Concurs pentru mass-media!

ADR Nord a lansat, în cadrul campaniei de informare „Cunoaște Regiunea de Dezvoltare Nord!”, un concurs pentru instituțiile mass-media (republicane și locale) pentru cea mai activă promovare a activităților ADR Nord. Precizăm că, în rezultatul concursului, trei jurnaliști vor fi premiați cu tehnică electronică în valoare totală de 6000 de lei. Detalii despre concurs se găsesc AICI.