Prima   -  Noutăți - 20 de proiecte de dezvoltare regională ar putea obține finanțare, pentru următorii ani, din FNDR

20 de proiecte de dezvoltare regională ar putea obține finanțare, pentru următorii ani, din FNDR

17.08.2012   4332 accesări  

BĂLȚI, 17 august 2012. 20 de proiecte de dezvoltare regională, dintre care 18 proiecte din cel de-al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte (APP 2), incluse în Planul Operațional Regional Nord (POR Nord), ar putea fi finanțate, în următorii ani, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Totodată, finanțare din FNDR ar putea obține încă 2 proiecte, rezultate din APP 1 și incluse în Documentul Unic de Program (DUP) din anii 2010-2012. Aceste 2 proiecte au fost actualizate și incluse în POR Nord pentru anii 2013-2015.

Această decizie a fost luată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). În mare parte, a fost o ședință de raportare în rezultatul desfășurării APP 2 și a totalizării activităților ADR Nord desfășurate în semestrul 1 din 2012. Menționăm că 25 din cei 48 de membri ai CRD Nord au participat la ședință, ceea ce reprezintă limita de constituire a majorității necesare pentru aprobarea deciziilor incluse în ordinea de zi.

Directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională (DGDR) a MDRC, Valerian BÎNZARU, a spus că, în comparație cu alte agenții de profil din țară, situația la valorificarea surselor financiare din FNDR este mai bună la ADR Nord, fapt care trebuie să aibă continuitate, cu rezultate și mai bune. „Într-adevăr, în Regiunea de Dezvoltare Nord este o dinamică în creștere față de celelalte regiuni de dezvoltare din țară. Cu toate astea, în ansamblu, nu sîntem satisfăcuți de ceea ce ține de implementarea proiectelor în primele 7 luni ale anului curent", a spus directorul DGDR.

„Semestrul 1 din 2012 a fost o perioadă fructuoasă pentru activitatea ADR Nord. Gradul de implementare a activităților planificate este practic peste 100%, întrucît am îndeplinit și activități neplanificate. Gradul de valorificare a surselor financiare alocate pentru proiectele aflate în implementare constituie aproximativ 68%, conform Planului de finanțare aprobat la începutul anului", a spus directorul ADR Nord, Ion BODRUG. Potrivit directorului, colaborarea ADR Nord cu partenerii internaționali de dezvoltare „este una foarte fructuoasă". „Dacă în 2010 am avut susținere serioasă de la Departamentul de Dezvoltare Internațională (DFID) a Guvernului britanic, acum partenerul nostru principal de dezvoltare este Agenția de Dezvoltare Internațională a Germaniei (GIZ)", a menționat directorul ADR Nord.

Constantin BÂNDIU, șeful Secției management proiecte la ADR Nord a prezentat membrilor CRD Nord proiectele finalizate și cele aflate în curs de implementare (a se vedea în slide-urile de mai jos). Cât despre actualizarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (SDR Nord), șefa Secției planificare strategică și programare, Inga COJOCARU, a prezentat la ședință informații relevante în acest sens (a se vedea mai jos).

Liderul grupului de experți în domeniul planificării strategice la GIZ, Stela COROBCEANU, a vorbit despre implementarea, în Republica Moldova, a proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

ORDINEA DE ZI

  • Analiza raportului de activitate al ADR Nord pentru semestrul 1 din 2012;
  • Audierea Raportului privind implementarea proiectelor cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și GIZ pentru perioada ianuarie - iulie 2012;
  • Raportul de evaluare a cererilor de finanțare la proiectele depuse în cadrul celui de-al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte și stabilirea listei proiectelor pentru includerea în Planul Operațional Regional 2013-2015.
  • Dezbateri și discuții pe marginea raportului de evaluare al cererilor de finanțare. Aprobarea listei pentru Planul Operațional Regional 2013-2015;
  • Cu privire la modificările în Planul Operațional Regional Nord 2010-2012;
  • Prezentarea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Nord revizuit și conceptului Planului Operațional Regional.

Prima ședință a noii componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a avut lor în data de 18 mai 2012.

MAI MULTE FOTOGRAFII

GALERIE VIDEO

CRD Nord este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Soroca. Consiliul Regional are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și cîte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii Consiliului Regional își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Pentru mai multe detalii despre CRD Nord, CLICK AICI.

COMPONENȚA CRD NORD