Prima   -  Noutăți - Comisia interministerială examinează propunerile de proiecte de dezvoltare regională ce vor fi incluse în DUP

Comisia interministerială examinează propunerile de proiecte de dezvoltare regională ce vor fi incluse în DUP

23.08.2012   1701 accesări  

CHIȘINĂU, 23 august 2012. Comisia interministerială a început evaluarea, la nivel național, a propunerilor de proiecte de dezvoltare regională selectate în urma celui de-al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte (APP 2). În urma evaluării, propunerile de proiecte vor fi prezentate Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) pentru aprobare în cadrul Documentului Unic de Program (DUP) și finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în perioada 2013-2015.

Membrii comisiei - reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și ai Agenției Turismului - vor analiza, pe parcursul a 5 zile, cele 67 de propuneri de proiecte în valoare de 1 215,7 mln. lei, selectate  prin deciziile Consiliilor de Dezvoltare Regională pentru examinarea la nivel național.

În procesul examinării proiectelor, membrii Comisiei vor completa individual, pentru fiecare proiect în parte, o grilă de evaluare, prin acordarea punctajului în baza mai multor criterii: contribuția proiectului la realizarea obiectivelor strategiilor sectoriale; metodologia de implementare a proiectului; contribuția activităților proiectului la dezvoltarea zonelor defavorizate; durabilitatea proiectului după încetarea finanțării; cofinanțarea proiectului din alte surse; gradul de pregătire/maturitate a propunerii de proiect. Punctajul maxim fiind de 60 puncte, iar cel minim de 10 puncte.

Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a comunicat că obiectivul de bază al Comisiei constă în evaluarea și selectarea eficientă a proiectelor, stăruind pe abordarea integrată a tuturor condițiilor și criteriilor de evaluare a acestora. De asemenea, ministrul a specificat că profesionalismul și obiectivitatea trebuie să fie principalele criterii în grila de evaluare, ceea ce va permite finanțarea ulterioară a unor proiecte calitative și de durată.

Menționăm că în Regiunea de Dezvoltare Nord - 18 propuneri de proiecte, în valoare 246,0 mil. lei, în Regiunea de Dezvoltare Centru au fost selectate 34 propuneri de proiecte, în valoare 679,7 mil. lei și în Regiunea de Dezvoltare Sud - 15 propuneri de proiecte, în valoare 290,9 mil. lei.

Reamintim că, în data de 27 martie 2012, MDRC a lansat APP 2, în urma căruia autoritățile administrației publice locale de ambele nivele au depus la Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud 208 note conceptuale. Ulterior, în urma a două faze de filtrare, au fost selectate 67 propuneri de proiecte în valoare totală de 1 215,7 mil. lei. ♦ MDRC