Prima   -  Noutăți - Avantajele implementării Legii privind performanța energetică a clădirilor

Avantajele implementării Legii privind performanța energetică a clădirilor

09.10.2012   1480 accesări  

CHIȘINĂU, 9 octombrie 2012. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a elaborat proiectului Legii privind performanța energetică a clădirilor ce include implementarea acțiunilor ce prevăd reducerea consumului de energie în clădirile de locuit noi cu cel puțin 30% comparativ cu cele care se construiesc în prezent și aproximativ de 2-3 ori comparativ cu cele vechi.

Despre avantajele implementării legii s-a discutat în cadrul Forumului „Armonizarea cadrului legal, premisă esențială pentru promovarea eficienței energetice a clădirilor”, organizat de MDRC în parteneriat cu proiectul internațional de asistență tehnică „Moldova: Servicii de consultanță oferite Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova - Elaborarea Legii cu privire la performanța energetică a clădirilor” și finanțat prin Fondul Sida-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficiența Energetică în Moldova.

Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat că sectorul construcțiilor reprezintă cel mai mare consumator de energie, fiind responsabil pentru 45% din consumul total de energie în economia națională, iar o bună parte din clădirile din RM au fost construite pînă în anii '70 și, estimativ, consumă anual circa 350-400 kWh/m2, ceea ce, este de 3-5 ori mai mult decît consumul de energie în clădirile noi care se construiesc în țările europene. De asemenea, viceministrul a specificat că, în conformitate cu acțiunile recomandate în noul proiect de Lege, factura pentru încălzire în clădirile noi s-ar putea reduce cu peste 5000 lei anual pentru un apartament mediu cu 2 camere (60 m2), sau economii de peste 200 milioane lei cumulativ pentru toate clădirile de locuit noi construite din 2012 pînă în 2020.

Totodată, viceministrul a vorbit despre avantajul implementării programelor de reabilitare termică a clădirilor de locuit și publice existente ce vor aduce investiții suplimentare în sectorul construcțiilor, vor contribui la consolidarea independenței energetice a republicii, vor crea locuri de muncă noi, vor contribui la îmbunătățirea confortului interior din clădiri și stării tehnice a acestora, precum și la îmbunătățirea aspectului arhitectural al localităților.

„Mulțumesc partenerilor de dezvoltare BERD și SIDA pentru suportul acordat RM. Cred că, prin modificări în legislație, trebuie să preluăm practica Letoniei și Estoniei în domeniul eficienței energetice pentru clădirile publice și a blocurilor locative. Aici am în vedere ajustarea și susținerea Asociațiilor Locatarilor pentru a avea statut și posibilitate să acceseze credite de la instituțiile bancare pentru eficiența energetică a blocurilor locative”, a menționat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug

MDRC cu suportul BERD și Fondului Sida-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficiența Energetică în Moldova a elaborat un set de reglementări în domeniul eficienței energetice a clădirilor, armonizate cu directiva și standardele europene. Legea privind performanța energetică a clădirilor este elementul-cheie al acestui set de reglementări.

Problema eficienței energetice a clădirilor are și un impact social profund. Pentru multe familii, cheltuielile pentru încălzire constituie 20-50% din bugetul lor. În clădirile publice, ponderea cheltuielilor pentru energie de asemenea este enormă și, de exemplu, a atins în bugetele școlilor 38,5% în 2010 din totalul cheltuielilor curente.

Prin Legea privind performanța energetică a clădirilor se propune implementarea în RM a cerințelor minime de performanță energetică a clădirilor; certificarea performanței energetice a clădirilor în conformitate cu o metodologie unică; verificarea periodică a sistemelor de încălzire și de climatizare; promovarea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero și alte instrumente. ♦ MDRC