Prima   -  Noutăți - Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională, în Regiunea Sud

Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională, în Regiunea Sud

26.10.2012   2195 accesări  

PURCARI, ȘTEFAN VODĂ, 25-26 octombrie 2012. A avut loc Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională cu genericul „Crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud” din Regiunea Sud, organizat pe teritoriul Complexului turistic „Purcari”. Regiunea de Dezvoltare Nord este reprezentată la Forum de către președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion PAREA, și de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG.

Premierul Vladimir FILAT a rostit un discurs de deschidere a sesiunii în care a menționat necesitatea organizării acestui Forum Investițional pentru a promova oportunitățile existente, specificînd avantajele Regiunii Sud: poziționarea geografică reușită; 14 puncte vamale, inclusiv 2 spre UE; 2 zone economice libere; singura regiune cu ieșire la mare etc. De asemenea, premierul a vorbit despre condițiile climaterice unice pentru producerea strugurilor și a vinului bun, menționând că în regiune activează 54 de fabrici de vin. Totodată, Vladimir FILAT a remarcat exemplul Sudiei, care este unul din cei mai substanțiali investitori în Republica Moldova, iar una dintre investițiile sale de miliarde de lei s-a materializat în telefonia mobilă.

Despre oportunitățile și avantajele investiționale în această regiune a vorbit și vicepremierul și ministrul Economiei Valeriu LAZĂR, care a specificat că motoul și scopul Forumului este crearea oportunităților. În acest context, Valeriu LAZĂR a subliniat că această regiune are foarte multe oportunități investiționale ce necesită a fi valorificate, iar evenimentul organizat trebuie privit prin prisma valorificării oportunităților.

Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a salutat, la rîndul său, participanții la eveniment și a menționat că dezvoltarea regională durabilă este șansa unei dezvoltări uniforme a țării noastre și a reiterat misiunea MDRC, cea de a asigura dezvoltarea echilibrată a regiunilor. De asemenea, ministrul Marcel RĂDUCAN a vorbit despre experiența pozitivă și parteneriatele concrete înregistrate în urma organizării și desfășurării Forumul Interregional Moldo-Român în Regiunea de Dezvoltare Nord, exprimîndu-și speranța că Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională din Regiunea de Dezvoltare Sud va promova atragerea investițiilor străine directe și va oferi posibilitatea participanților să inițieze proiecte comune și parteneriate durabile.

Organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerul Economiei în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova, evenimentul a adunat în jur de 150 de participanți: reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Republica Moldova, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Economiei și altor ministere de resort, membri ai Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG-urilor, mass-mediei locale și naționale.

În prima zi a Forumului (25 octombrie) au fost fi organizate vizite la proiecte de succes din Regiunea Sud, finalizate sau în proces de implementare. După sesiunea plenară de la deschiderea oficială a Forumului urmează ateliere de lucru în cadrul a 3 paneluri: 1) Oportunități investiționale în domeniul Infrastructurii Drumurilor și Apă - Canalizare; 2) Oportunități investiționale în domeniul Economie și Eficiență Energetică; 3) Oportunități investiționale în domeniul Turismului și Managementului Deșeurilor.

Potrivit organizatorilor, Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională din Regiunea Sud reprezintă o excelentă oportunitate de a promova potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, de a prezenta oportunitățile investiționale ale regiunii și de a stabili parteneriate în vederea inițierii unor proiecte comune.

Menționăm că un forum similar a avut loc, în perioada 28-29 martie 2012, și în Regiunea de Dezvoltare Nord, în municipiul Bălți. Forumul Economic Interregional Moldo-Român „Promovarea potențialului economic și crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord”, organizat în premieră în țara noastră, a reunit în jur de 200 de participanți, printre care oameni de afaceri din Regiunea Vest a României și din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Potrivit directorului ADR Nord, Ion BODRUG, Regiunea de Dezvoltare Nord are un potențial economic diversificat, iar cartea de vizită a regiunii este zona economică de liber schimb.

Vorbitori în sesiunea plenară

Vladimir FILAT, prim-ministru al Republicii Moldova; Valeriu LAZĂR, viceprim-ministru, ministrul Economiei; Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor; Dirk SCHUEBEL, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; Efrosinia GREȚU, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud; Veaceslav GUȚUȚUI, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor; Marian Wojciech SZYMANOWICZ, consultant superior în servicii publice locale - Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei Moldova (GIZ); Octavian BERZAN, vicedirector executiv, șef al direcției atragerea investițiilor, Organizația de Promovare a Exportului din Moldova; Maria CULEȘOV, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud; Alexandru PRIPA, expert local - Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA).

GALERIE FOTO