Prima   -  Noutăți - Strategia Națională de Dezvoltare Regională și Documentul Unic de Program pentru perioada 2013-2015 au fost aprobate de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale

Strategia Națională de Dezvoltare Regională și Documentul Unic de Program pentru perioada 2013-2015 au fost aprobate de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale

30.10.2012   2559 accesări  

CHIȘINĂU, 29 octombrie 2012. Strategia Națională de Dezvoltare Regională și Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015 au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.

Membrii Consiliului s-au reunit în ședință pentru a evalua propunerile de proiect depuse în cadrul celui de-al doilea Apel de Propuneri de Proiecte (APP 2) în domeniul dezvoltării regionale și a aproba documentele nominalizate. În agendă au fost incluse și alte subiecte: implementarea proiectelor de dezvoltare regională și valorificarea mijloacelor financiare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, precum și redistribuirea mijloacelor financiare ale Fondului în limitele alocațiilor pentru anul curent.

După dezbaterile membrilor CNCDR, în DUP au fost incluse 56 de proiecte: 44 proiecte colectate în rezultatul organizării APP 2 și 12 proiecte din DUP 2010-2012. 

În contextul proiectelor incluse în DUP, Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat că, pe parcurs, CNCDR poate interveni cu decizia pentru completarea Documentului, conform Legii privind dezvoltarea regională, pentru a include / exclude proiecte sau a redistribui banii. De asemenea, ministrul a mai adăugat că noua Strategie asigură continuitatea și complementaritatea  procesului inițiat acum 2 ani, însă procedura de filtrare a proiectelor este mai riguroasă și s-a datorat experienței de implementare a proiectelor în această perioadă.

Valeriu LAZĂR, viceprim-ministru, ministrul Economiei, care deține și statutul de președinte al CNCDR, a comunicat că în faza a doua a dezvoltării regionale vor fi finanțate proiecte ce au un impact mai mare, proiecte ambițioase ce se regăsesc în cele 3 priorități: reabilitarea infrastructurii fizice, susținerea dezvoltării sectorului privat și îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice.

În cadrul ședinței, Veaceslav GUȚUȚUI, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a prezentat informația detaliată privind obiectivele și mecanismele de implementare a SNDR, iar Valerian BÎNZARU, directorul Direcției generale dezvoltare regională, a vorbit despre APP 2 și valorificarea mijloacelor financiare.

Totodată, membrii CNCDR au analizat proiectele în derulare pentru a lua o decizie referitor la redistribuirea banilor din FNDR. Astfel, membrii Consiliului au decis ca 15 mln. de lei aprobați pentru finanțarea unor proiecte, valorificarea cărora poate fi compromisă din anumite motive, să fie redistribuite pentru asigurarea finalizării, pînă la finele anului, a altor proiecte regionale: construcția sistemului de canalizare din orașul Ocnița; construcția poligoanelor pentru deșeuri din raioanele Hîncești și Sîngerei, precum și construcția și reabilitarea mai multor drumuri din Rezeni, Căinari, Sireți, Dimitrova-Acui.

La final s-a decis ca Agențiile de Dezvoltare Regională să acorde mai mult suport potențialilor aplicanți pentru a dezvolta proiecte cu aspect economic ce pot fi implementate în conformitate cu prevederile priorității II: susținerea sectorului privat a Strategiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, iar după finalizarea evaluării acestora să fie incluse în DUP.

Amintim că, din FNDR, pentru anul 2012, au fost alocate mijloace financiare în mărime de 174,7 mln. de lei, (167,72 mii de lei pentru implementarea proiectelor și 6,98 pentru cheltuieli operaționale ale ADR Nord, Centru și Sud), pînă în luna octombrie fiind valorificați 105,43 mln. de lei. ♦ MDRC