Prima   -  Noutăți - Twinning-ul, tema unei ședințe la ADR Nord

Twinning-ul, tema unei ședințe la ADR Nord

14.11.2012   2570 accesări  

Bălți, 14 noiembrie 2012. Experta Anne Azam-Pradeilles și Igor Malai, șef-adjunct Direcția generală dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, au vizitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord în contextul proiectului Twinning, lansat de MDRC în data de 8 mai a.c. La ședință au participat președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea, diectorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiști din cadrul ADR Nord.

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională, Igor Malai, a făcut o retrospectivă a proiectului Twinning, referindu-se la cele mai importante particularități și etape ale acestuia. „Interveniți cu propuneri referitor la ce veți dori să obțineți în urma acestui proiect-pilor și care domeniu v-ar interesa mai mult. Este vorba despre posibilitatea să dezvoltăm proiecte atât soft, de consolidare a capacităților, cât și, dacă este necesar, unele proiecte care să fie inclusiv investiționale, ca ulterior să fie identificate sursa de finanțare a acestor proiecte”, a menționat Igor Malai.

„Aceste proiecte-pilot sunt, de fapt, o inițiativă cu scop pedagogic. Obiectivul Twinning-ului este consolidarea capacităților. Un proiect de Twinning nu este un proiect de asistență tehnică. Este vorba de înfrățirea a două administrații, când vorbim de un proiect Twinning. Scopul unor astfel de proiecte este de a face un transfer de modalități de operare, de metode, de tehnici de lucru. De obicei, aceste lucruri sunt invizibile”, a relevat experta Anne Azam-Pradeilles.

În cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, Uniunea Europeană va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni. Proiectul se va desfășura în perioada mai 2012 - ianuarie 2014, timp în care vor fi organizate seminare de formare; ateliere de lucru, vizite de studiu.

Menționăm că proiectul are trei componente majore ce țin de: revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, planificarea teritorială și dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul MDRC. Twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă țintită spre sprijinirea țărilor candidate și din vecinătatea UE.