Prima   -  Noutăți - Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul eficiența energetică în Regiunea de Dezvoltare Nord

Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul eficiența energetică în Regiunea de Dezvoltare Nord

13.02.2013   2119 accesări  

Bălți, 13 februarie 2013. „Planificarea regională în sectorul eficiența energetică  în Regiunea de Dezvoltare Nord” este tema celui de-al treilea atelier de lucru din cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”.

Prin acest atelier, organizatorii au urmărit să-i implice participativ pe actorii din regiune în procesul  de planificare regională a sectorului eficiența energetică (EE) în clădirile publice, precum și elaborarea unei viziuni comune privind eficientizarea consumului energetic la nivel regional către anul 2020.

Reprezentați de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Economiei, membrii grupului de lucru al Regiunii de Dezvoltare Nord, specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), managerii energetici, arhitecți și ingineri responsabili de domeniu din primării, reprezentanți ai ONG-urilor au lucrat în grupuri, în contextul celor 3 sesiuni: (1) Contextul planificării și programării regionale; (2) Situația curentă în EE în clădirile publice din regiuni; (3) Elaborarea viziunii EE din perspectiva regional. Totodată, participanții au identificat principalele beneficii în rezultatul utilizării eficiente a energiei.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, susține că astfel de ateliere de lucru „ne vor permite ca pe viitor să avem o imagine clară despre Regiunea de Dezvoltare Nord”.

„Ministerul susține astfel de inițiative din partea partenerilor precum GIZ. Este foarte important ca să instruim actorii din regiuni în ceea ce privește planificarea, ca aceștia să elaboreze proiecte bune, pentru a avea acces la fondurile ce vor asigura implementarea acestor proiecte”, a spus reprezentantul MDRC, Vadim Ciubotaru, consultant superior în cadrul Direcției construcții, materiale de construcție și tehnologii moderne.

Potrivit Stelei Corobceanu, lider de echipă adjunct în cadrul ariei de intervenție 2, planificare și programare regională, în acest proces este foarte importantă conlucrarea cu reprezentanții administrațiilor locale și regionale în vederea identificării celor mai bune soluții în procesul de planificare în sectorul EE.

„Eficiența energetică este o prioritate pentru noi. Cu ajutorul dvs., cu suportul nostru, o să ajungem la scopurile propuse”, a menționat reprezentantul Ministerului Economiei.

Principalele beneficii în urma utilizării eficiente a energiei sunt în, primul rând, reducerea consumului de energie, reducerea impactului prețurilor energetice  tot mai mari, îmbunătățirea securității aprovizionării, îmbunătățirea standartului tehnic pentru clădiri și procese, creșterea gradului de confort, creșterea duratei de deservire a blocului.

Începând cu anul 2010 Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) și ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Menționăm că, până în anul 2012, nu a existat componenta Eficiența Energetică în strategiile și planurile operaționale regionale. ADR-urile însă au realizat importanța includerii acestei componente în documentele strategice regionale din cauza necesității eficientizării consumului de resurse energetice, care, actualmente, sunt costisitoare. 

Cele trei domenii de intervenție stabilite până în prezent sunt Apă și Sanitație, Managementul Deșeurilor și Eficiența Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul se va crea un grup de lucru care, împreună cu specialiștii ADR Nord și experți naționali și internaționali, vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Acest proces se va finaliza spre sfârșitul anului 2015.

Atelierul de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul EE, care reprezintă o continuare a atelierelor din domeniul planificării regionale în sectorul alimentarea cu apă și canalizare și cel din domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide, a avut loc cu sprijinul proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”, prin care se acordă suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul EE, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Organizate în cele trei regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova, atelierele vor contribui la dezvoltarea capacităților de planificare sectorială la nivel regional și local.