Prima   -  Noutăți - Prioritățile cooperării moldo-letone în implementarea proiectelor de dezvoltare regională

Prioritățile cooperării moldo-letone în implementarea proiectelor de dezvoltare regională

21.02.2013   1530 accesări  

Chișinău, 21 februarie 2013. Prioritățile cooperării dintre Republica Moldova și Letonia în implementarea proiectelor de dezvoltare regională a fost tema discuțiilor în cadrul unei întâlniri în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor la care au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui, secretarul de stat al Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia, Alexandru Antonov, șefa Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor, MDRC, Svetlana Rogov, directorul Direcției generale dezvoltare regională, MDRC, Valerian Bânzaru, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

Dialogul a fost axat pe principalele realizări obținute cu sprijinul experților din Letonia și prioritățile de colaborare de mai departe.

Oficialii și-au mulțumit reciproc pentru rezultatele obținute, experiența acumulată și au nominalizat cele mai relevante succese.

În acest context, viceministrul Veaceslav Guțuțui a vorbit despre importanța și rolul sprijinului experților Letoni în actualizarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord și a solicitat susținerea părții letone în promovarea dezvoltării urbane echilibrate prin prisma dezvoltării regionale. La subiect, Svetlana Rogov a menționat că pentru extinderea colaborării curente pot fi utilizate instrumente financiare europene, cum ar fi Taiex.

Totodată, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a specificat eficacitatea acțiunilor implementate și a subliniat că, datorită modificărilor efectuate și incluse în Strategia de Dezvoltare Regională Nord, s-a reușit alinierea Strategiei la necesitățile autorităților locale, iar specialiștii din agenție și-au consolidat capacitățile și au reușit să realizeze un schimb de experiență la capitolul planificarea strategică și priorități regionale. Ulterior, pentru a discuta în detalii alte priorități, directorul Ion Bodrug l-a invitat pe Alexandru Antonov la Conferința internațională cu genericul „Oportunități de dezvoltare socioeconomică a Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) până în anul 2020”, care va avea loc în luna mai în municipiul Bălți.

La rândul său, secretarul de stat leton a menționat că rezultatele obținute au satisfăcut așteptările părții letone, astfel că resursele utilizate pentru susținerea ADR Nord se justifică. De asemenea, oficialul leton și-a confirmat disponibilitatea echipei sale de a participa la evenimentul ce va fi organizat de ADR Nord și a conchis că această conferință va stabili prioritățile colaborării de mai departe, fiind identificate noi obiective.

Secretarul de stat al Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia, Alexandru Antonov, a efectuat o vizită de lucru la MDRC cu ocazia vizitei oficiale a prim-ministrului Republicii Letonia, Valdis Dombrovskis, în Republica Moldova, în perioada 20-21 februarie 2013.

Menționăm că, în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Republica Letonia. Semnarea memorandumului a urmat unei anterioare vizite de studiu în Letonia a unui grup de specialiști de la ADR Nord. Memorandumul a fost încheiat în scopul promovării și sprijinirii dezvoltării relațiilor și consolidarea cooperării între Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Letonia.