Prima   -  Noutăți - Organizarea unei conferințe internaționale dedicată dezvoltării socio-economice a Regiunii de Dezvoltare Nord, tema unei ședințe de lucru cu partenerii ADR Nord

Organizarea unei conferințe internaționale dedicată dezvoltării socio-economice a Regiunii de Dezvoltare Nord, tema unei ședințe de lucru cu partenerii ADR Nord

10.04.2013   1639 accesări  

Bălți, 9 aprilie 2013. A avut loc prima ședință de lucru în contextul organizării Conferinței Internaționale „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020”, care va avea loc în perioada 21-22 mai curent.

În acest sens, în cadrul ședinței, care a avut loc în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), s-au întrunit directorul ADR Nord, Ion Bodrug, directorul Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Roman Chirca, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Mihail Stratan, directorul general al Institutului Național de Metrologie (INM), Vitalie Dragancea, administratorul principal al Zonei Economice Libere „Bălți" (ZEL „Bălți"), Marin Ciobanu, și șefa Secției planificare strategică și programare (ADR Nord), Inga Cojocaru.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat scopul și obiectivele conferinței, precum și rezultatele așteptate în urma desfășurării acesteia. Directorul ADR Nord a menționat necesitatea elaborării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord până în anul 2020 (SDR Nord-2020), cu priorități ce ar contribui la dezvoltarea socio-economică a regiunii și la ridicarea nivelului de trai al locuitorilor regiunii. Totodată, în cadrul discuțiilor s-a accentuat importanța comunicării și participării în procesul dezvoltării regionale a instituțiilor naționale din diferite domenii, fapt ce va permite corelarea politicilor regionale cu cele naționale, precum și atragerea investițiilor din fondurile naționale și internaționale.

Astfel, s-a convenit ca directorii AEE, AITT, INM și administratorul principal al ZEL „Bălți” să prezinte, în cadrul sesiunii plenare a conferinței, alocuțiuni tematice, să modereze panelurile și să coordoneze discuțiile la capitolele specializate, iar la sesiunea de finalizare a conferinței să formuleze concluzii și decizii relevante din cadrul discuțiilor.

Concluziile și deciziile luate în cadrul lucrărilor Conferinței vor sta la baza elaborării SDR Nord-2020. Ulterior, după eveniment, directorii instituțiilor partenere vor fi invitați să participe în cadrul grupurilor de lucru pentru fiecare prioritate. Precizăm că ADR Nord colaborază cu ZEL „Bălți”, AEE și AITT în baza unor acorduri de colaborare încheiate anterior.

Conferința Internațională „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020" este o premieră în Republica Moldova și reprezintă o excelentă oportunitate de promovare a potențialului Regiunii de Dezvoltare Nord, prin stabilirea vectorilor de dezvoltare socio-economică a regiunii și prin demararea procesului de elaborare a SDR Nord-2020.