Prima   -  Noutăți - Primul film promoțional despre cum iluminarea stradală eficientă poate readuce la viață satele din Republica Moldova

Primul film promoțional despre cum iluminarea stradală eficientă poate readuce la viață satele din Republica Moldova

19.04.2013   1193 Accesări  

A fost produs filmul promoțional intitulat „Puterea luminii readuce satul la viață”, care reflectă avantajele iluminării stradale eficiente pentru localitățile rurale.

Filmul a fost realizat în cadrul proiectului-pilot „Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și finanțat de Guvernul Germaniei, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

FILMUL PROMOȚIONAL

Română

Română, cu subtitrare în engleză

Pentru a informa populația despre noul serviciu de iluminare stradală, în perioada octombrie-noiembrie 2012 a fost desfășurată o campanie de informare cu genericul „Puterea luminii readuce satul la viață”. Astfel, în comuna Tătărăuca Veche au fost instalate 16 panouri informative. Totodată, au fost distribuite 500 de pliante. Abordarea campaniei a fost „de la ușă la ușă”, pentru a favoriza comunicarea cu cetățenii, care trebuie să cunoască obiectivele, costurile și beneficiile acestui serviciu public. De asemenea, au fost organizate 6 audieri publice. Campania a fost desfășurată de Centrul CONTACT-Bălți. 

De asemenea, povestea de succes de la Tătărăuca Veche va fi subiectul unui ghid despre iluminarea stradală pentru localitățile rurale. Publicația va prezenta soluții tehnice care sunt econome la energie, dar și întreținere, și va fi disponibilă până la sfârșitul anului curent. Campania de promovare a eficienței energetice în iluminarea stradală este desfășurată de GIZ în parteneriat cu ADR Nord, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția pentru Eficiență Energetică.

Evenimentul de inaugurare a sistemului modern și econom de iluminare stradală pentru cele 6 localități din comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca, unde trăiesc cca 2200 de locuitori, a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie curent. În total, au fost  instalate 173 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 11 dispozitive de evidență a energiei electrice. Lungimea rețelelor de iluminare stradală construite este de cca 20 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalații moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 lei, față de utilizarea soluțiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, a fost achiziționat un excavator, iar sediul Î.M. „Tătărăuca-Service”, prestatorul serviciului de iluminare stradală, a fost renovat.

Valoarea totală a proiectului este de 4 467,36 mii lei (800,0 mii lei - construcție rețele iluminat stradal; 3 667,36 mii lei - extindere proiect).

Arrow Prev

      

   

Arrow Next