Prima   -  Noutăți - Trei ani de la lansarea ADR Nord. „Actuala direcție de dezvoltare a Republicii Moldova este corectă”

Trei ani de la lansarea ADR Nord. „Actuala direcție de dezvoltare a Republicii Moldova este corectă”

23.04.2013   1612 accesări  

Acum trei ani, în data de 23 aprilie 2010, a fost lansată, în municipiul Bălți, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), instituție subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Avem un an de îndelungate pregătiri și încă doi ani de multiple activități, toate menite să contribuie la creșterea condițiilor de trai pentru cetățenii din nordul Republicii Moldova.

„Proiectele implementate și evenimentele organizate de ADR Nord ne arată că actuala direcție de dezvoltare a Republicii Moldova este corectă, cifrele vorbind de la sine în acest sens. Este o direcție nouă pentru Republica Moldova, dar veche pentru Uniunea Europeană. Am înțeles ce trebuie să facem și știm cum să facem mult mai multe pentru Regiunea de Dezvoltare Nord”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În tot acest răstimp, sume importante au fost investite în proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, reabilitarea infrastructurii turistice și sisteme de management a deșeurilor menajere solide. În paralel cu implementarea proiectelor de dezvoltare regională, ADR Nord a desfășurat multiple activități care au rezultat cu actualizarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord, desfășurarea celui de-al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte, organizarea Forumului Economic Interregional Moldo-Român (Bălți, 28-29 martie 2012), organizarea primei ediții a Festivalului Cartofului (Corjeuți, Briceni, 11 noiembrie 2012), precum și inițierea procesului de elaborare a planurilor sectoriale regionale pentru trei sectoare de intervenție în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Principalele activități ale ADR Nord sunt orientate spre analiza problemelor, necesităților și oportunităților de dezvoltare a Regiunii de Dezvoltare Nord, pentru o planificare regională / locală eficientă și de durată. Dincolo de activitățile tradițional stabilite (acordarea de granturi și consolidarea capacităților), ADR Nord este activ implicată în elaborarea și promovarea de politici publice.

Proiecte de dezvoltare regională

În perioada anilor 2010-2012, ADR Nord a avut în gestiune 11 proiecte de dezvoltare regională finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), dintre care șapte proiecte aprobate spre finanțare în perioada 2010-2011 și patru proiecte aprobate spre finanțare în anul 2012. Din cele 11 proiecte, șapte proiecte finanțate din FNDR, în valoare totală de 61 475,41 mii lei, au fost finalizate în 2012.

În 2013, ADR Nord are în gestiune 10 proiecte, dintre care 7  proiecte de dezvoltare regională finanțate din sursele FNDR, aprobate prin Decizia CNCDR nr. 18/12 din 20.12.2012, inclusiv trei proiecte în curs de implementare, lansate în 2013, în valoarea totală de 41 300,00 de mii de lei, și patru proiecte noi, depuse în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II, în valoare totală de 25 500,00 de mii de lei. Valoarea totală a proiectelor care vor fi implementate de ADR Nord în 2013 este de 66 800,00 de mii de lei, bani alocați din FNDR.

Totodată, în acest an, ADR Nord va implementa două proiecte de dezvoltare regională, lansate în 2012, cu sprijin financiar din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Valoarea proiectelor finanțate de GIZ este de 7 421,57 de mii de lei.

De asemenea, ADR Nord urmează să implementeze un proiect de dezvoltare regională, în valoare totală de 154,00 de mii de lei, finanțat din sursele Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova.

Priorități. ADR Nord urmărește dezvoltarea durabilă și echitabilă a localităților din Regiunea de Dezvoltare Nord, reieșind din cele trei priorități prevăzute de Strategia de Dezvoltare Regională Nord: 1) Reabilitarea infrastructurii fizice; 2) Susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă; 3) Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Ținându-se cont atât de prevederile legislației naționale și europene, cât și de obligațiile internaționale, o atenție sporită se acordă și proiectelor din domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Implementarea cu succes a proiectelor de dezvoltare regională contribuie la creșterea nivelului de trai al cetățenilor din regiune.