Prima   -  Noutăți - Proiecte în valoare de la 100 de mii de euro. Posibilități de aplicare

Proiecte în valoare de la 100 de mii de euro. Posibilități de aplicare

25.04.2013   1796 accesări  

Bălți, 25 aprilie 2013. A avut loc o sesiune de informare cu privire la Programul Transnațional pentru Europa de Sud-Est 2007-2013, în contextul lansării unei licitații adiționale pentru partenerii din Republica Moldova.

La licitația de proiecte pot aplica toate organizațiile non-profit din țară și administrațiile locale, regionale și centrale. Suma proiectului nu trebuie să fie mai mică de 100.000 de euro (90% din bugetul total), iar 10% din buget trebuie să reprezinte fondurile de cofinanțare, acestea urmând a fi asigurate de către partenerul IEVP (Instrument european de vecinătate și parteneriat).

Licitația adițională anunțată în cadrul Programului Transnațional pentru Europa de Sud-Est 2007-2013 constă în alinierea la un proiect existent, în implementare, în una dintre țările membre ale Uniunii Europene. Proiectele la care se poate alinia Republica Moldova sunt cele aprobate ca urmare a licitației cu numărul 3 și 4 din cadrul Programului. Lista cu proiectele aprobate în urma licitațiilor 3 și 4 o găsiți pe pagina oficială a programului:

www.southeast-europe.net

Pas cu pas, metoda de aplicare pornește de la stabilirea axelor prioritare, care sunt următoarele:

1. Sprijinirea inovării și antreprenoriatului

a. Dezvoltarea rețelelor tehnologice și de inovare în domenii specifice

b. Dezvoltarea unui mediu propice antreprenoriatului inovativ

c.  Îmbunătățirea condițiilor cadru și deschiderea drumului către inovare

2. Protecția și îmbunătățirea mediului înconjurător

a. Îmbunătățirea managementului integrat al apelor și prevenirea riscurilor de inundații

b. Îmbunătățirea capacității de prevenire a riscurilor naturale și tehnologice

c. Promovarea cooperării în procesul de gestionare a patrimoniului natural și a zonelor protejate

d. Promovarea eficienței energetice și resurselor

3. Îmbunătățirea accesibilității

a. Îmbunătățirea coordonării în promovarea, planificarea și operarea pentru rețelele primare și secundare de transportare

b. Dezvoltarea strategiilor de diminuare a „diviziunii digitale"

c.  Îmbunătățirea condițiilor cadru pentru platformele multimodale

4. Dezvoltarea sinergiilor transnaționale pentru domeniile de creștere durabilă

a. Abordarea problemelor ce afectează zonele metropolitane și sistemele regionale de așezări

b. Promovarea unui tipar echilibrat al zonelor cu potențial în ceea ce privește accesibilitatea și atractivitatea acestora

c. Promovarea utilizării valorilor culturale pentru dezvoltare

După priorități, se poate de analizat lista cu proiecte în implementare. Proiectele a căror activități coincid cu cele pe care intenționați să le desfășurați pot fi potrivite pentru aplicare. În cazul în care aplicați cu un proiect care se regăsește în listele de pe site-ul indicat mai sus și coincide cu toți parametri enumerați, puteți contacta liderul de proiect pentru propunerea de parteneriat. Odată contactat, partenerul trebuie să solicite de la liderul de proiect:

  • Fișa proiectului
  • Activitățile care se derulează
  • Orarul activităților

„Se completează toate documentele necesare pentru aplicare și se expediază liderului de proiect secretariatului tehnic, cu sediul în Ungaria”, explică Tatiana Udrea, Oficiul Regional Chișinău a Secretariatului Tehnic comun din cadrul Programului Operațional România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Costul activităților planificate nu trebuie să fie mai mic de 100.000 de euro. Republica Moldova este eligibilă pentru două programe: Transfrontalier, care se referă la proiecte implementate în zona frontierei dintre două sau mai multe state (drumuri, poduri), și Transnațional, care se referă la proiecte cu impact asupra întregii regiuni. Pentru aplicare, partenerii din Republica Moldova au la dispoziție 21 de zile. Licitația a fost deschisă în data de 15 aprilie și se închide în data de 17 mai, ora 12.00 (ora Europei Centrale). Până la această dată, aplicanții trebuie să trimită în format electronic documentele la Secretariatul Tehnic Comun al Programului ESE:

jts@southeast-europe.net

Pachetul de aplicare în cadrul Programului trebuie să conțină:

  • Formularul de aplicare și anexele (declarația partenerului ENPI, bugetul - Anexa B, Matricea logică - anexa C)
  • Documentele de suport (Statutul sau actul de constituire a organizației, o copie a unui document oficial, o copie a înregistrării TVA - dacă este cazul, documente contabile ale partenerului)

Pentru întrebări suplimentare, puteți consulta prezentările publicate mai jos. De asemenea, puteți utiliza următoarele date de contact:

tatiana.udrea@jts.md

(022) 21 42 01

www.jts.md

Setul de documente

Atenție! Documentele se completează în engleză și nu se fac modificări în textul original al acestora.