Prima   -  Noutăți - Ziua Europei, sărbătorită la Soroca

Ziua Europei, sărbătorită la Soroca

24.05.2013   6539 accesări  

Soroca, 24 mai 2013. Cetatea Soroca a găzduit, pentru prima dată, celebrarea Zilei Europei. Sărbătoarea, devenită o frumoasă tradiție în mai multe localități din Republica Moldova, a debutat cu inaugurarea unei expoziții dedicate Uniunii Europene și meșteșugurilor tradiționale din regiune.

La eveniment au participat ambasadori și membri ai corpului diplomatic din țările europene aflați în misiune la Chișinău, personalități din nordul Republicii Moldova, precum și o delegație care a reprezentat conducerea regiunii Vinnița, Ucraina.

Evenimentul a continuat cu un spectacol de muzică și dans cu genericul „Armonii europene”, la care au participat artiști și formații renumite din Republica Moldova și de peste hotare.

Ca în anii precedenți, Ziua Europei în Regiunea de Dezvoltare Nord este organizată, în parteneriat, de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Consulatul General al României la Bălți și Centrul Interactiv European „Pro-Europa” Bălți. În acest an, la organizarea evenimentului participă și Consiliul Raional Soroca.

În Regiunea de Dezvoltare Nord, Ziua Europei a fost celebrată oficial pentru prima dată la 14 mai 2011, în municipiul Bălți. În 2012, tot la Bălți, Ziua Europei a fost sărbătorită la 26 mai.


„Ziua Europei poate fi organizată deja și în regiuni”

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, i-a felicitat pe soroceni cu prilejul sărbătorii Zilei Europei, în premieră la Soroca. „Îmi pare foarte bine că Ziua Europei poate fi organizată deja și în regiuni, iar asta cu susținerea Consulatului General al României la Bălți și cu ospitalitatea și organizarea excepțională din partea Consiliului Raional Soroca. Mă bucur foarte mult că, deja al treilea an, în Regiunea de Dezvoltare Nord se sărbătorește Ziua Europei”, a subliniat, în discursul său, directorul Ion Bodrug.

„Ne dorim aceleași condiții de trai pe care le au cetățenii UE”

„Ne dorim, la rândul nostru, aceleași condiții de trai pe care le au cetățenii Uniunii Europene. Aceste scopuri sunt în strategiile de dezvoltare ale raionului Soroca. Echipa noastră depunde eforturi pentru a crea condiții mult mai bune pentru cetățenii noștri”, a sus președintele raionului Soroca, Victor Său.

„Europa intră în agenda Sorocăi și Soroca intră în agenda europeană”

Consulul român Radu Ciobotea, care a reprezentat atât Consulatul General al României la Bălți, cât și Ambasada României în Republica Moldova, a transmis mesajul de salut și de prietenie al Ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurca. „Vreau să vă transmit un mesaj care nu este politic și nu este nici protocolar, ci aș spune că vine din suflet. Este o bucurie uriașă pentru mine și colegii mei să ne aflăm aici, sub zidurile Cetății Soroca, într-o zi care celebrează Uniunea Europeană. Atunci când această cetate a fost construită politica Moldovei, iar Moldova începea de aici, de la 50 de metri, și mergea până la Munții Carpați, politica Moldovei a fost europeană. Moldova din anii 1400-1500, în perioada lui Ștefan cel Mare, a fost o țară europeană, care avea ca principali aliați Regatul Veneției, Regatul Franței, Regatul Poloniei. Moldovenii din Soroca erau europeni de acum 500 de ani. Este un lucru pe care, dacă nu l-ați știut, trebuie să îl știți și să fiți mândri de această istorie. Ne aflăm acum într-o altă etapă a istoriei, în care Nistrul ne desparte de Ucraina, dar ne și apropie de Ucraina. Și avem prieteni din Ucraina, care sunt alături de noi. Apreciem acest gest în mod deosebit. Ne separă și Prutul. Nu voi vorbi despre acest lucru. Prutul ne separă doar dintr-un capriciu al istoriei. Vom putea schimba această stare de fapt atunci când atât Moldova, cât și Ucraina vor deveni state membre ale Uniunii Europene și între noi nu vor exista frontiere nici geografic, nici sufletește, nici de civilizație. Acest moment este mai important decât noi acum ne dăm seama. Este pentru prima dată când, la Soroca, sărbătorim ziua Europei și cred că, de astăzi, Europa intră în agenda Sorocăi și Soroca intră în agenda europeană, prin acest eveniment care arată că aici, pe malul Nistrului, există o regiune deschisă spre dezvoltare, spre colaborare: atât cu vestul, cât și cu estul, iar acest lucru este remarcabil din punct de vedere politic, diplomatic, economic și cum vreți dvs.”, a relevat, în discursul său, consulul român Radu Ciobotea.


Bălți, 2012

Bălți, 2011