Prima   -  Noutăți - Impactul proiectului de acumulare, sortare și valorificare a deșeurilor menajere din Biruința, evaluat de specialiști de la MDRC și ADR Nord

Impactul proiectului de acumulare, sortare și valorificare a deșeurilor menajere din Biruința, evaluat de specialiști de la MDRC și ADR Nord

14.06.2013   1907 accesări  

Bălți-Biruința, 13-14 iunie 2013. Specialiști de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au evaluat impactul și durabilitatea proiectului „Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru 3 primării (7 localități): orașul Biruința, comuna Alexăndreni (satele Alexăndreni, Heciul Vechi, Grigorești, Tâplești, Å¢âpletești), satul Heciul Nou”.

La fața locului, cu ocazia vizitei de monitorizare efectuată în orașul Biruința, comuna Alexăndreni și satul Heciul Nou, au participat Violeta Evtodienco, șefa Secției statistică regională din cadrul MDRC, și Rodica Rotari, consultant superior din cadrul aceleiași secții, precum și Constantin Bândiu, șeful Secției management proiecte din cadrul ADR Nord, care au monitorizat lucrările, serviciile și bunurile achiziționate în cadrul proiectului.

În rezultatul acestei evaluări, responsabilii de la MDRC urmează să elaboreze un raport de monitorizare și evaluare a impactului și a durabilităății proiectului. Documentul va conține observații și recomandări de care se va tine cont în procesul de implementare a unor proiecte similare.

Recent, o comisie de monitorizare din care au făcut parte șeful Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Valerian Bânzaru, și directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a constatat că atât durabilitatea proiectului, cât și managementul acestuia din partea autorităților publice locale beneficiare lasă de dorit, iar procedura de încheiere a contractelor de prestare a serviciului de colectare a deșeurilor cu populația din localitățile respective decurge anevoios.

Suma totală a investițiilor în cadrul proiectului de gestionare a deșeurilor din Biruința este de 4 068 319,91 de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). În lista bunurilor transmise Primăriei Biruința intră o autospecială pentru colectarea și transportarea deșeurilor „KAMAZ”, 2 computere, 153 de eurocontainere pentru deșeuri din tablă zincată, 51 de containere pentru deșeuri din masă plastică și din plasă metalică, 400 de arbuști plantați în jurul platformelor de colectare a deșeurilor, 2 extinctoare, un aparat de fax, 51 de lacăte, 654 de metri de lanț metalic, un panou de incendiu, o presă pentru comprimarea deșeurilor, un aparat printer-scaner-xerox (3 în 1), un program de evidență contabilă, 51 de platforme pentru amplasarea containerelor metalice, un poligon pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere. Proiectul din Biruința a fost lansat în data de 22 martie 2011. Informații detaliate despre implementarea proiectului se găsesc AICI.