Prima   -  Noutăți - Un proiect-pilot din domeniul apiculturii are toate șansele să fie viabil

Un proiect-pilot din domeniul apiculturii are toate șansele să fie viabil

26.06.2013   3749 accesări  

Edineț, 25 iunie 2013. A avut loc cea de-a treia ședință a grupului de lucru pe tema proiectului-pilot „Apicultura - model de succes pentru dezvoltarea spațiului rural în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, activitate desfășurată în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”.

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, liderul de proiect, Igor Malai, și reprezentantul Franței în cadrul proiectului Twinning, Anne Azam-Pradeilles, și-au exprimat convingerea că suportul consultativ și metodologic în cazul acestui proiect-pilot va oferi mai multe șanse de finanțare, iar implicarea activă a beneficiarilor nu are decât să sporească responsabilitatea și eficacitatea acțiunilor implementate.

Cu această ocazie, reprezentanții Secției management proiecte a ADR Nord, Constantin Bândiu și Liuba Băbălău, și echipa proiectului au analizat progresul realizat după  cel de-al doilea seminar. În acest sens, a fost prezentată tema de acasă: organigrama proiectului, analiza SWOT, planul de acțiuni, declarații de parteneriat etc. Totodată, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor (ANA) din Republica Moldova, Ștefan Condratiuc, a prezentat noile aspecte ale notei conceptuale actualizate, referindu-se, în special, la identificarea provocărilor și perspectivele de îmbunătățire și realizare a proiectului, precum și la posibilități de identificare a partenerilor europeni la nivel de asociație.

La eveniment au participat experții Twinning Paulette Pommier, Franța, și Vasile Asandei, România, care s-au referit la soluțiile potențiale pe marginea identificării indicatorilor de progres și succes ai notei conceptuale și a altor elemente tehnice ale proiectului. Totodată, experții au identificat modalități de îmbunătățire a anexelor și a altor elemente tehnice ale proiectului.

Ulterior, după lucrările celei de-a treia ședințe a grupului de lucru, la care au participat și președintele raionului Edineț, Oleg Scutaru, și primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, participanții au vizitat Centrul Apicol „Nectar” din orașul Edineț și stupina din satul Zăbriceni, raionul Edineț.


Precizăm că proiectul de dezvoltare regională în domeniul apiculturii, al cărui solicitant este Agenția de Dezvoltare Regională Nord, se înscrie în prioritatea II din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă. După îmbunătățirea acestuia de către experți, proiectul urmează să obțină finanțare și să fie implementat, întrucât este inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015.

Cu ocazia sesiunilor ce vor urma, experții vor discuta cu beneficiarii și vor face recomandări concrete de înlăturare a carențelor din conceptele de proiect. În rezultatul acestor acțiuni, va fi elaborat un ghid în care vor fi incluse toate recomandările necesare îmbunătățirii proiectelor, precum și exemple de bune practici privind elaborarea eficientă a unui proiect durabil.

În cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, Uniunea Europeană va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților francezi, români și letoni. Consorțiul de implementare al acestui proiect Twinning este constituit din Ministerul de Interne al Franței și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova.

Cele 3 componente majore ale proiectului sunt (1) revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, (2) planificarea teritorială și (3) dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul MDRC. Twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă cu scopul sprijinirii țărilor candidate și din vecinătatea Uniunii Europene.