Prima   -  Noutăți - „De ce ADR Nord lucrează foarte bine, iar CRD Nord este practic formal?”

„De ce ADR Nord lucrează foarte bine, iar CRD Nord este practic formal?”

10.07.2013   3122 accesări   Invitație

Bălți, 10 iulie 2013. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au organizat cea de-a doua ședință ordinară din acest an a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord).

Prezidată de către președintele CRD Nord, Ion Parea, ședința s-a axat, în mare parte, pe audierea raportului cu privire la realizarea planului de activitate al ADR Nord în semestrul I din 2013, dar și pe audierea raportului cu privire la implementarea proiectelor de dezvoltare regională în perioada de raportare. După prezentarea rapoartelor de activitate, membrii CRD Nord au decis, în unanimitate, că activitatea ADR Nord în primul semestru al anului în curs poate fi considerată bună.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc, a subliniat importanța participării active în cadrul ședințelor CRD Nord: „Întrucât agenda ședinței este una plină, absolut necesară pentru regiunea pe care o reprezentați, rog implicarea tuturor membrilor Consiliului, ca împreună să găsim acele soluții atât de necesare cetățenilor, în primul rând. Considerăm foarte importantă implicarea activă a administrației publice locale de nivelul II în ceea ce privește proiectele de dezvoltare regională”.

„Sunt mândru că aici, la nord, proiectele se implementează și ADR Nord lucrează foarte bine în acest sens. O bună parte din banii care nu sunt valorificați în alte regiuni de dezvoltare, trec aici, în Regiunea de Dezvoltare Nord”, a relevat președintele CRD Nord, Ion Parea.

Principalele realizări ale ADR Nord în perioada de raportare au fost prezentate de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care i-a informat pe membrii CRD Nord despre cele mai recente rezultate obținute în nordul republicii în domeniul dezvoltării regionale. Astfel, în prima jumătate a anului 2013, susține directorul Ion Bodrug, ADR Nord a implementat 11 proiecte din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și din alte surse, în valoare totală de peste 81 de milioane de lei. Gradul de implementare al celor 11 proiecte este de 51,36%. Totodată, gradul de valorificare în cadrul proiectelor finanțate din sursele FNDR este de 33,23%, iar banii alocați pentru proiectele finanțate din surse externe sunt valorificați în proporție de 87,28% (detalii în acest sens se găsesc în prezentările publicate mai jos).

Menționăm că printre cele mai evidente dificultăți care au încetinit procesul de implementare a unor proiecte de dezvoltare regională sunt condițiile meteo nefavorabile din ultima vreme, procedurile îndelungate de selectare a soluțiilor tehnice optime, necesitatea efectuării modificărilor în documentația tehnică la unele proiecte, procedurile de durată privind înregistrarea acordurilor adiționale și/sau a contractelor la Agenția Achiziții Publice, precum și tergiversarea cofinanțărilor din partea majorității Consiliilor Raionale (cazul proiectului „Facilitarea promovării potențialului Regiunii de Dezvoltare Nord”, finanțat în proporție de 75% de Agenția guvernamentală „Corpul Păcii” în Moldova).

În vederea sporirii gradului de implicare al membrilor CRD în activitățile ce au loc în domeniul dezvoltării regionale, a fost prezentat conceptul programului de dezvoltare a capacităților membrilor CRD. Membrii CRD Nord au decis că un astfel de program este necesar. De asemenea, asta urmează să decidă și CRD Centru și CRD Sud, după care Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) va susține financiar implementarea acestuia. Menționăm că ideea acestui program a fost propusă de către colegii de la ADR Sud.

În acest context, președintele Ion Parea a subliniat că CRD Nord trebuie să fie un consiliu funcțional și că participarea membrilor CRD Nord la ședințele ordinare ar putea fi cu mult mai bună decât cea atestată până în prezent.

„De ce ADR Nord lucrează foarte bine, are specialiști extraordinari, este flagman-ul dezvoltării regionale în Republica Moldova și Consiliul nostru este practic formal? Noi nu lucrăm, nu analizăm, venim și ridicăm aici doar mâna”, a conchis directorul executiv al Asociației Obștești „Cutezătorul”, membru CRD Nord, Vitalie Cimpoieș.

Și vicepreședintele CRD Nord, Valeriu Țarigradschi, susține ideea unui CRD Nord ai cărui membri să se implice mai activ în toate activitățile organizate de ADR Nord. Pentru asta, susține vicepreședintele Valeriu Țarigradschi, „e nevoie de un proiect cu adevărat regional, care să unească toate raioanele din Regiunea de Dezvoltare Nord”.

Subiect de discuție în cadrul ședinței CRD Nord a fost și Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2013-2015, prezentată de către șeful Direcției politică și cooperare regională a MDRC, Dorin Andros.

La ședința CRD Nord din 10 iulie a.c. au participat și consultanți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Prima ședință a noii componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a avut loc în data de 5 martie 2013.
Date de contact pentru informații suplimentare: tel. (231) 6-19-80; e-mail: adrnord@gmail.com.


CRD Nord este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. Consiliul Regional are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii Consiliului Regional își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Mai multe detalii despre CRD Nord se găsesc AICI.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase