Prima   -  Noutăți - Casă de cultură modernă, în „satul cu proiecte”

Casă de cultură modernă, în „satul cu proiecte”

12.08.2013   4644 accesări  

Băhrinești, Florești, 11 august 2013. Primăria Băhrinești a organizat evenimentul festiv de inaugurare a casei de cultură din localitate. Agenția de Dezvoltare Regională Nord a contribuit la renovarea edificiului de cultură prin implementarea proiectului de dezvoltare regională „Intersecții culturale”, proiect ce se înscrie în prioritatea III a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice.

„Proiectul de renovare a casei de cultură din Băhrinești este un bun exemplu pentru foarte multe localități din republică. Se știe că dezvoltarea armonioasă a unei regiuni poate fi doar în contextul dezvoltării sectorului economic. Dar avem nevoie și de cultură, un segment important, ce poate asigura, în mare măsură, eficiența proiectelor pe care le implementăm, astfel încât cetățenii să aprecieze și din alt punct de vedere munca celor care reușesc să facă lucruri frumoase. La Băhrinești avem un proiect de succes, un proiect ce ar putea face mai atractivă localitatea pentru turiști”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Primarul de Băhrinești, Feodosia Bunescu, susține că bugetul proiectelor de la Băhrinești este, în acest an, de două ori mai mare decât bugetul satului în general, de aceea Băhrinești mai este numit și „satul cu proiecte”.

Instituția de cultură va putea aduna toate generațiile din sat, întrucât este dotată cu o sală pentru concerte și una de calculatoare, hotel și restaurant.

Pentru proiectul de la casa de cultură din Băhrinești au fost alocați, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), 1.255,4 de mii de lei. În rezultatul implementării proiectului „Intersecții culturale”, casa de cultură din localitate este conectată la sursa de energie electrică, iar platforma din fața clădirii este pavată. Totodată, pentru lucrarea „Efectuarea lucrărilor de amenajare a teritoriului aferent casei de cultură din satul Băhrinești, raionul Florești” au fost cheltuiți 658.964,29 de lei, bani alocați din FNDR. De asemenea, tot din sursele FNDR, s-a achiziționat mobilier, obiecte de uz gospodăresc, echipament tehnic și tehnică de calcul.

E de menționat că bugetul proiectului de renovare a casei de cultură din Băhrinești se ridică la peste 3 milioane 200 de mii de lei, bani proveniți atât din sursele FNDR, cât și din alte surse.

Potrivit unor date, 15 din cele 56 de case de cultură din raionul Florești au nevoie de reparații capitale.