Prima   -  Noutăți - Cazane pe bază de biomasă

Cazane pe bază de biomasă

14.08.2013   1889 accesări   AEE

Unul din scopurile Proiectului Energie și Biomasă în Republica Moldova este stimularea pieței pentru sistemele de biomasă de eficiență înaltă potrivite pentru zonele rurale cu o țintă de cel puțin 500 sisteme de încălzire a locuințelor din sate.

Prin implementarea activității date se dorește dezvoltarea unui model clasic comercial de creare a pieței care să asigure consumatorii casnici din zonele rurale cu soluții de ardere a combustibililor din biomasă solidă produse local.

În special, Proiectul Energie și Biomasă și-a propus drept scop promovarea tehnologiilor moderne de ardere a combustibilului din biomasă, precum sunt brichetele și peletele. Algoritmul utilizat la realizarea acestei activități implică elemente de cercetare și testare, fapt care îi conferă un grad sporit de credibilitate. Datorită caracterului inovativ al tehnologiilor pilotate de proiect, informației prezentate de echipa proiectului, precum și tehnologiilor pilotate de acesta impun drept rigoare cercetarea pieței cazanelor pe biomasă solidă și a preferințelor consumatorilor în procesul de utilizare a acestui combustibil.

Mai mult, activitatea dată a testat eficiența a trei tipuri de cazane (de ardere a brichetelor, peletelor și mixte) care s-au dovedit a fi cele mai solicitate pe piața locală. În așa mod, pe parcursul unei perioade determinate a sezonului de încălzire 2012 au fost monitorizați indicatorii principali de performanță a celor 3 cazane selectate și anume, cantitatea de căldură produsă, cantitatea de combustibil utilizat, autonomia de lucru, etc.

În paralel, cei mai mari producători de cazane pe biomasă din Europa au fost identificați și contactați, iar cu unii din ei producătorii locali au inițiat deja negocieri comerciale. Proiectul Energie și Biomasă a susținut și va susține în continuare producătorii locali atât prin organizarea de vizite de studii, participarea la conferințe cât și acoperirea unor costuri de inițiere a producerii (de ex., procurarea franșizei, obținerea de licențe, etc.)

Elementul cheie în stimularea pieței de consum a combustibilului din biomasă la nivel de gospodării casnice este elaborarea și implementarea unui mecanism de finanțare cu subsidii, care să ofere posibilități reale deținătorilor de gospodării casnice în zonele rurale să procure cazane pe biomasă asamblate în țară în condiții financiare foarte avantajoase.

Vedeti aici Regulamentul Programului de comercializare a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice.

Doritorii de a achiziționa în condiții avantajoase cazane pe biomasă urmează să completeze Formularul de aplicare și să îl expedieze la următoarele adrese: dumitru.galetchi@aee.md și nicolae.zaharia@undp.org. Pentru mai multe informații apelați la Tel: (22) 499 444 (ext.5); ( 22) 311 001; Mob.: +373 67430436

Procesul de acreditare a furnizorilor de cazane pe biomasă produse sau asamblate în Republica Moldova este unul continuu. Vedeți aici lista companiilor acreditate până în prezent.