Prima   -  Noutăți - Seminar Twinning: Politica regională a UE și impactul ei asupra dezvoltării regionale din R. Moldova

Seminar Twinning: Politica regională a UE și impactul ei asupra dezvoltării regionale din R. Moldova

17.09.2013   1627 accesări  

Bălți, 17 septembrie 2013. A avut loc un seminar cu genericul „Politica regională a Uniunii Europene și impactul ei asupra dezvoltării regionale din Republica Moldova", organizat în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”.

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai, și reprezentantul Franței în cadrul proiectului Twinning, Anne Azam-Pradeilles, au efectuat o prezentare generală a provocărilor proiectului Twinning, după care experta franceză a vorbit despre procesul de extindere a Uniunii Europene (1991-2013), Politica de Vecinătate, parteneriatul oriental UE, Strategia privind Politica Regională UE pentru 2020, relațiile dintre UE și Moldova și provocările pentru Moldova și politica ei de apropiere de Uniunea Europeană.

„Finanțarea politicii de dezvoltare regională este o provocare imensă pentru Republica Moldova, deoarece Fondul Național pentru Dezvoltare Regională constituie doar un procent din bugetul național", a relevat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care a mai vorbit a vorbit despre Strategia de Dezvoltare Regională Nord, document strategic ce a fost revizuit și actualizat în conformitate cu standardele europene din domeniu.

Totodată, directorul ADR Nord s-a mai referit la un șir de probleme de ordin tehnic și managerial în procesul de gestionare a proiectelor. În acest context, e necesară, potrivit directorului Ion Bodrug, sporirea numărului angajaților pe di­mensiunea dezvoltării regionale, instruirea personalului implicat în ges­tionarea programelor de dezvoltare re­gională, organizarea vizitelor de studiu atât în statele membre UE, cât și în statele partenere UE, pentru realizarea unui schimb de experiență și studierea bunelor practici. Mai mult, e necesar de creat un mecanism de comunicare eficient între structurile statului, precum și între structurile statului și sectorul privat și neguvernamental, precum și crearea mai multor pagini web care ar cuprinde informații detaliate referitor la conceptul de dezvoltare regională etc.

„Acțiunile planificate în strategiile de dezvoltare nu au acoperire financiară. Implementarea documentelor strategice este astfel strâns legată de atragerea resurselor financiare externe. În aceste condiții, autoritățile publice locale au nevoie de surse financiare adecvate pentru cofinanțarea proiectelor și de personal specializat", a mai spus directorul ADR Nord.

La rândul lor, reprezentantul MDRC, Igor Malai, și șefa Secției planificare strategică și programare din cadrul ADR Nord, Inga Cojocaru, s-au referit, în contextul apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană, la provocările noii Strategii de Dezvoltare Regională pentru Regiunea de Dezvoltare Nord.

Ulterior, participanții la seminar s-au adunat în 4 grupuri de lucru pentru a analiza problemele din domeniul dezvoltării regionale specifice Regiunii de Dezvoltare Nord. Grupurile au pregătit, în acest sens, mai multe prezentări, ce au fost analizate în sesiunea plenară.