Prima   -  Noutăți - Primul incubator de afaceri din mediul rural a fost inaugurat în comuna Larga, raionul Briceni

Primul incubator de afaceri din mediul rural a fost inaugurat în comuna Larga, raionul Briceni

03.10.2013   6660 accesări  

Larga, Briceni, 3 octombrie 2013. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Nord, în colaborare cu Primăria comunei Larga, raionul Briceni, au organizat evenimentul de inaugurare a Instituției Publice „Incubatorul de Afaceri Larga” (IP „I.A. Larga”), primul incubator de afaceri din mediul rural în Republica Moldova, în cadrul căruia 20 de mii de agenți economici din raionul Briceni vor putea beneficia de consultanță și instruire antreprenorială.

Prezent la deschiderea incubatorului de afaceri, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, s-a declarat mulțumit de faptul că s-a reușit, printr-un proiect de dezvoltare regională, renovarea unui sediu cu o suprafață totală de 1400 m2 și dotarea acestuia cu echipament tehnic, mobilier și tehnică necesară. „Investiția aceasta va contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării ÎMM-urilor din 8 localități ale raionului Briceni, va spori activitatea economică competitivă și va consolida climatul investițional în regiune”, a declarat ministrul Marcel Răducan.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a menționat că IP „I.A. Larga” a fost creat în rezultatul implementării proiectului de dezvoltare regională „Inaugurarea incubatorului de afaceri din comuna Larga  - un factor important în activitatea privind măsurile active de ocupare a tineretului din regiune”, implementat de ADR Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. „Aici s-a muncit în termeni record, s-au îndeplinit toate lucrările. Acest incubator de afaceri, ce ar semăna mai mult cu un centru multifuncțional, chiar este de invidiat pentru restul comunelor din Regiunea de Dezvoltare Nord. Aici se vor dezvolta atât afaceri, cât și activități socio-culturale”, a spus directorul Ion Bodrug.

IP „I.A. Larga” reprezintă o instituție ce oferă antreprenorilor cu idei și planuri de afaceri viabile șansa de a le realiza într-un mediu potrivit. Firmele rezidente vor beneficia de oficii la preț accesibil, consultanță și instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziționarea  echipamentului, costuri de administrare reduse, precum și alte facilități. În acest context, ministrul Marcel Răducan a precizat că susținerea dezvoltării sectorului privat face parte din prioritățile de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), iar incubatorul de afaceri din comuna Larga constituie un factor important prin care se urmărește atragerea tinerilor în dezvoltarea regiunii.

„E timpul să trăim mai bine, să avem o dezvoltare ca în Europa. Inaugurarea acestui incubator este un pas înainte, este o dovadă că autoritățile centrale și cele locale nu fac doar declarații. Sper că lansarea incubatorului de afaceri din Larga va contribui la crearea a noi locuri de muncă, astfel reducându-se rata șomajului în regiune”, a relevat managerul IP „I.A. Larga”, Elena Bejenaru.

La rândul său, primarul de Larga, Radu Urecheanu, a menționat că proiectul de creare a IP „I.A. Larga” are la bază obiectivul de combatere a sărăciei prin crearea a noi locuri de muncă remunerate decent. Este o șansă în plus pentru toți cei care au spirit antreprenorial și inițiativă.

La evenimentul de inaugurare a „I.A. Larga” au mai participat președintele raionului Briceni, Efimia Bandalac, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea, rezidenții incubatorului și jurnaliști.

Menționăm că solicitantul proiectului de inaugurare a IP „I.A. Larga” este Primăria Larga. Implementarea proiectului a fost finalizată către sfârșitul anului trecut. Pentru implementarea acestui proiect au fost alocați, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, 2 570 390 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 4 846 000 de lei, diferența în raport cu banii din FNDR fiind contribuția comunei Larga. Proiectul se înscrie în prioritatea 2 din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă.