Prima   -  Noutăți - Regiunile de dezvoltare din Republica Moldova, interesate de experiența Regiunii Vest din România

Regiunile de dezvoltare din Republica Moldova, interesate de experiența Regiunii Vest din România

28.11.2013   2136 accesări  

Timișoara, 25-26 noiembrie 2013. A avut loc forumul comun România-Republica Moldova cu tema „Cooperare în dezvoltare regională". Evenimentul a fost organizat în vederea schimbului de experiență referitor la dezvoltarea regională în cele două țări.

Delegația Republicii Moldova invitată să participe la forum a fost condusă de viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova, Liviu Oboroc. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, președinții Regiunilor de Dezvoltare Nord, Centru și Sud și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională din aceste regiuni. De asemenea, la forum au participat și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) din Republica Moldova.

În cadrul forumului, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a prezentat potențialul socio-economic a Regiunii de Dezvoltare Nord, referindu-se la eventuala participare a celor două părți, în calitate de parteneri, în cadrul unor proiecte finanțate de Comisia Europeană.

Totodată, directorul ADR Nord, a vorbit despre schimbul de bune practici și dezvoltarea de competențe tehnice pentru elaborarea proiectelor regionale și pentru identificarea resurselor financiare necesare implementării proiectelor cu finanțare europeană. „Le mulțumim colegilor din Regiunea Vest că ne ajută să ne pregătim pentru primirea investițiilor europene. Mă bucur că România ne sprijină din toate punctele de vedere să mergem mai departe, spre Uniunea Europeană", susține directorul Ion Bodrug.

„Sunt mândru că în Arad, cu ani în urmă, am semnat colaborarea cu vestul României. Pe tot parcursul acestor doi ani mesagerul principal al colaborării noastre a fost dl. Sorin Maxim, care depune mari eforturi pentru a ne înfrăți. Am fost primiți cu căldură la Arad, la Timișoara, și simțim sprijinul României în tot ce întreprindem. România pentru Republica Moldova este un partener care ne susține enorm și ne dorește tot binele, ne susține ca Republica Moldova să parafeze Acordul de la Villnius, să putem și noi atrage fonduri europene și să ne putem dezvolta", a spus, pentru presa din România, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea.

România și Regiunea Vest au fost reprezentate în cadrul forumului de către președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Frunzăverde, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, exponenți ai administrației publice locale și ai mediului de afaceri din regiune, reprezentanți ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara și de către reprezentanți ai universităților din regiune.

Forumul România-Republica Moldova cu genericul „Cooperare în dezvoltare regională” este una dintre acțiunile ce a urmat semnării unui memorandum de înțelegere pe tema dezvoltării regionale încheiat între Regiunea Nord (Republica Moldova) și Regiunea Vest (România). Totodată, forumul a fost organizat și ca urmare a vizitelor ulterioare pe care reprezentanții Regiunii de Dezvoltare Nord din Republica Moldova le-au efectuat în Regiunea Vest (România) în perioada 2011-2012.