Prima   -  Noutăți - Drumul ce străbate satul Corjeuți (Briceni) și ajunge până în satul Trinca (Edineț) a fost reabilitat

Drumul ce străbate satul Corjeuți (Briceni) și ajunge până în satul Trinca (Edineț) a fost reabilitat

05.12.2013   4052 accesări  

Locuitorii satului Corjeuți, raionul Briceni, beneficiază de drum nou, asta pentru că au fost finalizate lucrările de reabilitare a sectorului de drum local L-37 (Lipcani-Balasinești-Corjeuți-Târnova), în lungime de 7,721 km. Acesta este și cel mai mare proiect de dezvoltare regională implementat, în Republica Moldova, în ultimii 2 ani.

Proiectul a fost implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

O comisie specială formată din factorii de decizie și specialiștii implicați în procesul de implementare a proiectului s-a reunit miercuri, 4 decembrie a.c., în satul Corjeuți. Grupul de lucru, din componența căruia au făcut parte șeful Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Valerian Bânzaru, precum și directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și șeful Secției management proiecte din cadrul ADR Nord, Constantin Bândiu, s-a deplasat de-a lungul traseului reabilitat pentru a inspecta calitatea lucrărilor. Operatorul economic responsabil de reabilitarea porțiunii de drum urmează, în scurt timp, să lichideze toate neajunsurile identificate de către membrii comisiei de recepție a lucrărilor.

Șeful DGDR, Valerian Bânzaru, i-a felicitat pe drumari cu ocazia finalizării lucrărilor de reabilitare planificate și a menționat că, la această etapă, misiunea comisiei va fi să identifice toate neajunsurile și să evalueze ceea ce a mai rămas de făcut în cadrul proiectului. În acest sens, operatorul economic va trebui să ia în calcul termenul de 18 decembrie, când va avea loc, potrivit unui Ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, recepția finală a lucrărilor executate în cadrul proiectului. „Este un proiect foarte reușit, de anvergură. Să primească această localitate și alte localități conexe o sumă de peste 50 de milioane de lei e un succes important”, a menționat șeful DGDR.

„Reabilitarea acestei porțiuni de drum va contribui esențial la sporirea activităților economice în satul Corjeuți, un sat ce, în ultima vreme, a devenit vedetă în mass-media. Cred că putem vorbi despre o realizare frumoasă a raionului, a primarului de Corjeuți și a comunității în general”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Valoarea totală a proiectului, în care intră, în mare parte, cheltuielile pentru lucrările de reabilitare a porțiunii de drum ce străbate satul Corjeuți și ajunge până în satul Trinca, raionul Edineț, este de 51 270 100,00 de lei. Banii au fost alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

În satul Corjeuți, pe ambele părți ale drumului renovat, au fost asfaltate și trotuarele. Parțial, același lucru a fost făcut și în satul Trinca din raionul Edineț. Totodată, de-a lungul traseului ce străbate satul Corjeuți au fost reabilitate și două poduri, iar primarul localității, Victor Andronic, a promis că, până în primăvara anului viitor, îi va convinge pe săteni să vopsească cu var bordurile trotuarelor și să planteze flori în parcelele de pe marginea drumului, astfel încât strada centrală ce străbate satul să capete un aspect frumos.

Operatorul economic S.R.L. „Poduri Prim” a demarat lucrările de reabilitare a drumului în octombrie 2012, implementarea proiectului fiind programată să dureze 18 luni.

Solicitantul proiectului „Reparația sectorului de drum local L-37 «Lipcani-Balasinești-Corjeuți-Târnova»” este Primăria Corjeuți. Rezultatele acestui proiect vor contribui la dezvoltarea economică a satelor Corjeuți, raionul Briceni, și satul Trinca, raionul Edineț. Urmăriți evoluția implementării proiectului AICI.